Linkovi

Koalicione snage ubile 71 talibaskog pobunjenika u provinciji Kandahar


Avganistanske i NATO snage saopštile su da su ubile veći broj osumnjičenih talibanskih pobunjenika u južnom Avganistanu.

Najteže borbe izbile su u subotu uveče u pokrajini Kandahar na jugu zemlje. Nasilje je usledilo dok se NATO snage u regionu trude da obezbede veću sigurnost za glavni auto-put koji taj region povezuje sa ostatkom zemlje. Medjunarodne NATO bezbednosne snage ili ISAF, preduzele su bezbednosne operacijepre tri sedmice u južnom Avganistanu, koji je ostao talibansko glavno uporište. Potrparol NATO snaga, major Skot Landi izjavio je da su teška artiljerija i avioni pružali glavnu podršku tokom serije okršaja koji su trajali tokom noći.

«Ovo je svakako jedan od najvećih sukoba koje smo imali sa Talibanima od kako su trupe ISAF na terenu. Nije bilo žrtava na strani ISAF-a, a avganistanski zvaničnici su saopštili da da je izmedju 60 i 72 talibanska borca ubijeno u borbama».

Lokalni avganistanski zvaničnici naveli su da su 4 policajca i jedan avganistanski vojnik takodje ubijeni. Auto- put je glavna komercijalna veza regiona sa ostatkom zemlje, i on je stalna meta napada Talibana. Zvaničnici NATO-a kažu da je bezbednost tog puta glavni test sa ISAF, koji računa da će lokalna podrška pomoći da se poraze talibanski pobunjenici. U odvojenim borbama u subotu, 4 američka vojnika ubijena su tokom borbenih operacija. Američki zvaničnici saopštili su da je troje američkih vojnika ubijeno nakon što je njihovo vozilo naletelo na minu pored puta u pokrajini Kunar. A, u provinciji Uruzgan, severno od Kandahara, američki zvaničnici saopštili su da je jedan Amerikanac poginuo u razmeni vatre koja je trajala oko četiri sata, sa više od 100 pobunjenika.

XS
SM
MD
LG