Linkovi

Fudbalska reprezentacija Iraka preselila se iz Bagdada u Irbil


Izgleda da nijedan segment iračkog društva nije bezbedan od nasilja, uključujući i sport. U julu, u Bagdadu su kidnapovani članovi Olimpijskog komiteta Iraka i još 30 sportskih funkcionera.

Prošle nedelje, bombaš samoubica usmrtio je deset ljudi na stadionu u hadharu, a nekim od članova fudbalske reprezentacije Iraka prećeno je smrću. U cilju predostrožnosti, nacionalni tim odlučio je da se preseli iz prestonice Bagdada u Irbil na seeru zemlje.

Fudbalska reprezentacija Iraka sada trenira u Irbilu, gradu na severu, u relativno mirnoj kurdskoj oblasti zemlje. Selektor Akram Salman kaže da je želeo da podnese ostavku jer su mu pretili smrću, ali nije mogao da pronađe zamenu, pa je doneo odluku da izmesti nacionalni tim iz Bagdada.

«Kao što svi znaju, situacija u Iraku je vrlo opasna, pogotovo za profesionalne fudbalere. Niko od njih nije mogao da igra u Bagdadu. Bilo je nogo poziva protiv trenera i igrača i postalo je opasno po naše živote», objašnjava Salman.

Kondicioni trener Džalal Rahman kaže da za mnoge Iračane ovaj tim predstavlja simbol jedinstva i dokaz da Iračani upskos svojim razlikama mogu da sarađuju međusobno.

«Kao jedan tim igraju Kurdi, Arapi, muslimani i hrišćani iz svih krajeva. Iz Bagdada, Mosula, Basre … Kao jedna korpa sa voćem», kaže Rahman i dodaje da se upravo zato tim našao na meti onih koji žele da podele zemlju.

Napadač Emad Mohamaad ističe da će tim nastaviti da predstavlja Irak gde god se nalazio.

«Opasnosti nas vrebaju na svakom koraku i pokušavajud a zaustave i nas i ostale sportiste, ali mi smo odlučni u nameri da istrajemo, kao jedan – irački nacionalni tim. Kao deo tima, i ja pokušavam to da dokažem, igranjem za tim i postizanjem uspeha u ovoj teškoj situaciji», kaže Mohamaad.

Sada kada je baza u Irbilu, reprezentativci Iraka nadaju se da će moći da se fokusiraju isključivo na fudbal.


XS
SM
MD
LG