Linkovi

Šta znači najnoviji konflikt za budućnost Libana i šireg regiona?


Sukobi izraelskih trupa i Hezbolaha u južnom Libanu su prestali, a odredbama o prekidu vatre predvidjeno je stacioniranje medjunarodnih mirovnih trupa.

Medjutim, posledice jednomesečnog konflikta i dalje se osećaju dok se vrše procene ko je iz sukoba izašao sa jačom pozicijom. Sukobi su trajali preko mesec dana i žrtava je bilo mnogo -- one su mahom civili i mahom Libanci. Šta znači taj najnoviji konflikt za budućnost Libana i šireg regiona? Predsednik Buš smatra da je paravojna grupa Hezbolah jasan gubitnik.

“Hezbolah naravno ima fantastičnu propagandnu mašinu preko koje proglašava pobedu. Ali, kakva je to pobeda ako su bili država u državi i bezbedni na jugu Libana, a sad moraju da ustupe mesto libanskoj vojsci i medjunarodnim snagama? Radi se na tome da se na jugu Libana razmeste medjunarodne snage.”

Medjutim, iznenadjujuće žilav otpor Hezbolaha izraelskim snagama naišao je na podršku mnogih Arapa koji su uličnim demonstracijama izrazili privrženost toj organizaciji. Čak i ako se Hezbolah povuče sa svojih predjašnjih položaja na jugu Libana, neosporno je da je ostvario ugled u arapskom svetu, smatra bivši američki diplomata, Dejvid Njuton:

“Herojima ih smatraju mnogi Arapi koji su se oduvek osećali poniženim zbog nemoći pred Izraelom. A mala paravojska Hezbolaha -- bez teškog naoružanja i bez aviona -- ipak je zadala udarac najdominantnijoj vojnoj sili na Bliskom istoku.”

Iz istih razloga, neki u Izraelu se pitaju da li je premijer Ehud Olmert ispravno reagovao u kriznoj situaciji, kaže Elen Laipson koja se nalazi na čelu vašingtonskog centra Henri Stimson.

“Ono što se desilo sa Hezbolahom predstavlja jasan podsetnik Izraelu da ima susede koji mogu da poremete njegov život. Ali, bez obzira na sve, ništa ne menja uverenje u Izraelu da su miroljubiva koegzistancija i normalni konakti sa arapskim susedima teško ostvarivi.”

Libanski sukob ima posledice i po politiku SAD na Bliskom istoku pošto je Vašington kritikovan zbog zakasnelog insisitranja na prekidu vatre. Predsednik Buš odbacuje te kritike.

“Kao prvo, od početka smo pozivali obe strane da zaštite nedužne civile, i kao drugo, većina svetskih lidera bi se složila da Kondoliza Rajs i njen tim imaju veliku zaslugu što je u UN konačno usvojena rezolucija.”

Tom rezolucijom je predvodjeno da 15 pripadnika mirovnih snaga patrolira demilitarizovanom zonom na jugu Libana zajedno sa libanskim trupama.

Napomenimo i to da neki analitičari veruju da će Liban i njeog premijer Fuad Siniora ipak izvući neku korist iz konflikta: možda će povratiti konrolu nad svojom teritorijom ukoliko moć Hezbolaha kao države unutar države stvarno bude bude umanjena.

XS
SM
MD
LG