Linkovi

Buš: Instrumenti koji su neophodni u borbi protiv terorizma


Predsednik Buš je izrazio snažno neslaganje sa odlukom federalnog sudije da je program administracije za prisluškivanje telefonskih razgovora gradjana osumnjičenih za veze sa teroristima - neustavan.

Predsednik Buš je reagovao na odluku federalnog sudije Ane Digs Tejlor iz Mičigena, koja je u četvrtak presudila da je prisluškivanje telefonskih razgovora bez sudskog naloga, koje sprovodi Nacionalna bezbednosna agencija, neustavno. U razgovor sa novinarima predsednik Buš je izrazio protivljenje toj odluci.

«Mislim da oni koji pozdravljaju ovu odluku jednostavno ne razumeju prirodu sveta u kojem živimo. Naša zemlja je u ratu i moramo onima koji su odgovorni za zaštitu Sjedinjenih Država da pružimo instrumente koji su neophodni u borbi protiv terorizma.»

Tužbu protiv programa za prisluškivanje razgovora podnela je Američka unija za gradjanske slobode, u ime novinara, istraživača i pravnika, koji su smatrali da taj program remeti njihove kontakte sa klijentima i izvorima informacija u drugim zemljama. Kerolajn Fredrikson je pravni savetnik u ovoj organizaciji.

«Sudija je zaključila da je program za prisluškivanje telefonskih razgovora bez sudskog naloga, koji je ovlastio predsednik Buš u suprotnosti sa Zakonom o nadzoru kontakata sa strancima iz 1978. godine i da krši ustavne odredbe iz prvog i četvrtog amandmana . To je velika pobeda za osnovna ustavna prava.»

Sekretar za pravosudje, Alberto Gonzales, najavio je da će administracija uložiti žalbu na ovu odluku i branio pomenuti program, rekavši da je on ključan u borbi protiv terorizma. Gonzales je naveo da predsednik ima ovlašćenje da odobri taj program i bez naloga specijalnog suda. Medjutim, sudija Tejlor je odbacila taj argument u svojoj odluci, rekavši da u Americi nema naslednih kraljeva i da niko nema ovlašćenja koja nisu zasnovana na Ustavu. Administracija je tajno uvela taj program 2001. godine posle terorističkih napada na SAD, a on je obelodanjen u javnosti krajem prošle godine. Sudija Tejlor je zakazala pretres u ovom slučaju za 7. septembar. U medjuvremenu program će nastaviti da se sprovodi. Mnogi stručnjaci smatraju da će se pravne bitke oko tog programa takodje nastaviti i da će se on na kraju naći pred Vrhovnim sudom SAD.

XS
SM
MD
LG