Linkovi

Libanska vojska stigla do grada Hijama - Hezbolah deli novac stanovništvu


Libanski vojnici stigli su do granice sa Izraelom, i zauzeli pozicije u selima razrušenim tokom rata Izraela i Hezbolaha. Bejrut je rasporedio 15.000 vojnika južno od reke Litani, u skladu sa rezolucijom SB UN o okončanju jednomesečnog konflikta. Libanske snage će čuvati bezbednost u regionu zajedno sa 15.000 medjunarodnih vojnika. U Njujorku je zamenik generalnog sekretara UN-a, Mark Maloh-Braun apelovao na evropske zemlje da pošalju svoje vojnike i doprinesu prvom sastavu proširenih medjunarodnih mirovnih snaga. On je istakao da bi u medjunarodnim snagama trebalo da budu vojnici i evropskih i muslimanskih zemalja kako bi one imale legitimitet. Francuska je juče objavila da će u Liban uputiti samo mali kontingent od 200 vojnika. UN se nadaju da će u roku od dve nedelje biti rasporedjeno oko 3,500 medjunarodnih mirovnjaka, ali evropske zemlje nisu konkretizovale svoja obećanja o slanju svojih vojnika.

" hspace=2 src="/serbian/images/ap_iraq_saddam_trial_file_18aug06_eng_195.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>HRV: irački tribunal nije u stanju da Sadamu obezbedi pošteno sudjenje

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman Rajts Voč ocenila je da irački tribunal koji bivšem iračkom predsedniku Sadamu Huseinu i njegovim saradnicima sudi za genocid i druge zločine, nije u stanju da mu obezbedi pošteno sudjenje. U ponedeljak počinje novo sudjenje Sadamu po optužnici za ubistvo oko 100.000 Kurda u Iraku 1987. i 88. godine. Na vebsajtu Hjuman Rajts Voča ističe se da prvo sudjenje Sadamu koje je sproveo Visoki tribunal u Iraku, po optužnici zaubistvo 148 Kurda u jednom selu, pokazuje da pravnici i sudije tog tribunala «ne poznaju medjunarodno krivično pravo». Grupa je takodje kritikovala «haotičnu» prirodu sudjenja i preteranu upotrebu anonimnih svedoka.

Iračka vlada uvela zabranu prevoza motornim vozilima u Bagdadu

Iračka vlada uvela je zabranu prevoza motornim vozilima u Bagdadu počevši od devet sati uveče po lokalnom vremenu, nakon što su se hiljade Šiita okupile u prestonici povodom jednog verskog praznika. Prošle godine u isto vreme, gotovo hiljadu vernika je poginulo u stampedu na jednom mostu. Zabrana saobraćaja biće na snazi do ponedeljka ujutru. U medjuvremenu, američke snage zaplenile su stotine minobacačkih granata zajedno sa municijom, mitraljezima i drugim oružjem u jednoj badadskoj četvrti.

Rafsandžani apelovao je na SAD da se problema reši kroz pregovore

Bivši iranski predsednik Akbar Hašemi Rafsandžani apelovao je na SAD da se zastoj u rešavanju problema iranskog nukelarnog programa reši kroz pregovore, a ne konfrontacijom. On je danas u Tehreanu izrazio nadu da su SAD dovolno naučile I da neće ući u još jedan konflikt koji bi destabilizovao Bliski istok. Dan ranije, američki podsekretar za politička pitanja Nikolas Berns rekao je da SAD planiraju da traže hitno uvođenje sankcija Ujedinjenih nacija Iranu, ukoliko ne prekine obogaćivanje uranijuma do krajaavgusta, kada ističe rok koji je postavio Savet bezbednosti.

Britanska policija ispituje 23 osumnjičenih

Britanska policija saopštila je da su policajci iz svih delova zemlje uključeni u istragu o zaveri da se dignu u vazduh avioni na relaciji Velika Britanija – SAD. Policija ispituje 23 osumnjičenih koji su uhapšeni prošle nedelje, a većinom je reč o britanskim državljanima pakistanskog porekla. Britanske vlasti kažu da se na većini aerodroma u zemlji situacija vraća u normalu, ali dodaju da će bezbednosne mere uvedene posle uzbune ostati na snazi. U međuvremenu, prvi čovjek aviokompanije Rajan-er, Majkl O'Liri, zapretio je da će tužiti britansku vladu ukoliko u roku od sedam dana mere bezbednosti na aerodromima ne budu olabavljene do nivoa koji je važio pre 10. avgusta. O'Liri je rekao da su mere bile potrebne, ali da su vlasti propustile da za takav obim posla angažuju policiju i vojsku, čime su samo blokirani aerodromi i poremećen red letenja. Boing 767 britanske kompanije Exel Airways na liniji prema Hurgadi u Egiptu, danas je privremeno prizemljen u Italiju, pošto je jedan od putnika pronašao preteću poruku da je u avionu postavljena bomba. Putnici su evakuisani i avion je pretražen, ali se ispostavilo da je dojava bila lažna.

U sklopu pojačanih mera bezbednosti, koje su na američkim aerodromima stupile 10. avgusta, zabranjeno je unođenje tečnosti, gelova i losiona u ručnom prtljagu. Izuzet je jedan broj lekova, kao i hrana za bebe. Kada su u pitanju stvari kupljene u aerodromskim bescarinskim radnjama – njih od sada u avion može da unese osoblje duty-free šopova. Putnici na međunarodnim linijama, koji u Americi imaju konekciju za konačno odredište, moraju u kargo prtljag prebaciti sve zabranjene tečne supstance

XS
SM
MD
LG