Linkovi

CEMI: Zabrana objavljivanja rezultata apsurdna


Zabrana objavljivanja izbornih rezultata tri sata nakon zatvaranja biračkih mjesta je apsurdna i predstavlja atak na slobodu informisanja, ocijenili su danas predstavnici crnogorske medijske zajednice.

Izvršni direktor Udruženja nezavisnih elektronskih medija Ranko Vujović je kazao da je rješenje o tročasovnoj zabrani objavljivanja izbornih rezultata u potpunom neskladu s evropskim i svjetskim standardima iz te oblasti. On je naveo da je poznato da su organizacije kao Centar za monitoring i Centar za demokratsku tranziciju »gotovo redovno sat ili sat i po nakon izbora saopštavali preliminarne rezultate, koji su gotovo u procenat odgovarali rezultatima izbora«.

Glavni i odgovorni urednik Radija Antena M Darko Šuković smatra da rješenje o zabrani objavljivanja rezultata izbora nema utemeljanja i da zadire u pravo na slobodno informisanje.

On je istakao da ne postoje razlozi ta takvu vrstu zabrane, jer »dosadašnje iskustvo pokazuje da su nevladine posmatračke organizacije bile precizne u objavljivanju rezultata izbora, u čemu do sada nijesu napravile ni neku značajniju grešku«.

Urednik Informativnog programa Televizije In Rajko Šebek rekao je da je nejasno kako su poslanici mogli građanima Crne Gore da uskrate tako važnu informaciju kao što su izborni rezultati. On je naveo da će mediji i političari »pola sata posle zatvaranja birališta znati rezultate izbora, ali će građani Crne Gore biti uskraćeni za tu informaciju, a može se samo zamisliti šta se sve može desiti u ta tri sata čekanja dok se ne objave rezultati«.

CEMI je danas podnio Ustavnom sudu zahtjev za ocjenjivanje ustavnosti člana Zakona o izboru odbornika i poslanika, kojim je tri sata nakon zatvaranja biračkih mjesta zabranjeno objavljivati informacije o rezultatima izbora.

Funkcioner Socijalističke narodne partije Neven Gošović, na čiji je predlog takva odredba u zakonu i usvojena, kazao je da nema razloga za nezadovoljstvo. On je rekao da su zakonska rješenja takva da su organi za sprovođenje izbora jedino ovlašćeni da utvrđuju rezultate izbora, kako preliminarne tako i konačne.


XS
SM
MD
LG