Linkovi

Najveći festival umetnosti u svetu edinburški «Frindž»


Komični duo «Gamardžobat» čiji je jedini rekvizit - jedan kofer, od 1995. godine izaziva ovacije publike, i oduševljenje kritičara, a njihove su predstave redovno rasprodate.

«Žuti mohikanac» Hiropon i «Crveni mohikanac» Keč osvojili su publiku u Edinburgu još 2.000. godine, i redovno nastupaju na Frindžu svakog avgusta.

«Zaista je sjajno, s obzirom na to da je ovo pantomima, što imamo zaista internacionalnu publiku, mnogi ljudi koji govore različite jezike mogu da razumeju naš šou i mi uživamo u tome.»

«Mi tako kupimo glupe štosove zovemo ga Grend Patrik, i neke druge takoreći «klasične» trikove, to su mali trikovi koje smo naučili od prijatelja ili očeva i deda, ali mi ih izvodimo na svoj način».

Rušeći kulturalne i jezičke barijere, njihov performans sastoji se iz niza kratkih i jednostavnih ali pametno osmišljenih pantomima. No, osim niza trikova i gegova, šou pod nazivom «Ućutkana komedija iz Japana» ima i svoj zaplet – ljubavnu priču izmedju pljačkaša i slepe prodavačice ruža, koje naravno glume Hiropon i Keč.
Dvojica umetnika saradjuje već sedam godina i kažu da stalno otkrivaju nešto novo.

«Sada sve ide glatko, no kada radili prvu predstavu prethodno smo dugo nastupali kao solo-umetnici i nismo znali šta će onaj drugi da uradi jer – ne govorimo u toku predstave – pa ne možemo da verbalno komuniciramo, moramo da se gledamo da bismo se razumeli. Ali sada ja otprilike mogu da predvidim šta će on uraditi, kao što on zna za mene, pa smo uigraniji».

Posle prvih uspeha na «Frindžu» pantomimičari su dobili pozivnice na druge medjunarodne festivale. Prošle godine su nastupali u Novom Zelandu, Australiji, Koreji, Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, Belgiji, Britaniji i naravno svom rodnom Japanu. Publika u Edinburgu imaće prilike da gleda predstave «Gamardžobata» sve do 28. avgusta.


XS
SM
MD
LG