Linkovi

Još jedna žrtva ptičijeg gripa u Indoneziji


Još jedna Indonežanka je umrla, a tri su smeštene u bolnicu zbog simptoma sličnih ptičijem gripu, što je izazvalo strah da se bliži nova zaraza.

Tridesetpetogodišnja žena umrla je u četvrtak uveče, a živela je u oblasti Garuta na zapadu Jave, gde su istovremeno hospitalizovane još tri obolele. Jedna od njih je takođe 35-godišnjakinja, a druge dve devojčice stare pet i šest godina. U oblasti Garuta živela je i devetogodišnja devojčica koja je umrla od ptičijeg gripa dan ranije. Virus H5N1 pronađen je kod još jednog 17-godišnjaka iz istog kraja.

Rođak tog pacijenta, nedavno je umro sa simptomima sličnim ptičijem gripu, ali oboljenje nije potvrđeno jer je pokopan pre nego što su obavljene potrebne analize. Ministarstvo zdravlja pokrenulo je istragu o mogućnosti novog širenja zaraze.

Indonezija, gde je zabeležen najveći broj smrtnih slučajeva od ptičjeg gripa među ljudima , jedina je zemlja u kojoj je laboratorijskim analizama potvrđeno prenošenje virusa s čoveka na čoveka. To otkriće izazvalo je paniku da je virus mutirao, odnosno da je oboljenje koje su do sada dobijale samo osobe u kontaktu sa zaraženim pticama, prešlo u oblik koji se lako prenosi među ljudima, što bi moglo izazvati pandemiju i smrt miliona ljudi.

Svetska zdravstvena organizacija je u junu saopštila da je jedna Indonežanka u maju prenela virus ptičijeg gripa na nekoliko svojih bližnjih, od kojih je sedmoro umrlo. Svetska zdravstvena organizacija je pritom navela da H5N1 nije mutirao na značajan ili opasan način.

XS
SM
MD
LG