Linkovi

Buš: Ako Al Kaida zove nekog u Americi - želimo da znamo koga zove


Federalni sudija Ana Digs Tejlor presudila je juče da je program administracije predsednik Buša za praćenja telefonskih razgovora nekih američkih gradjana - neustavan.

Administracija se ne slaže i tvrdi da je taj program od ključnog značaj za borbu protiv terorizma. Predsednik Buš je danas snažno branio program praćenja telefonskih razgovora bez sudskog ovlašćenja, koji sprovodi Nacionalna bezbednosna agencija.

“Naša zemja je u ratu. Moramo da damo onima koji štite Sjedinjene države odgovarajuće instrumente u vreme rata.”

Prema sudskoj odluci - nisu sva prisluškivanja razgovora neustavna. Radi se samo o tajnom programu koji nije bio odobren od strane specijalnog suda, osnovanog još 1978. godine. Sudija Ana Digs Tejlor u svojoj odluci navodi da program Nacionalne bezbednosne agencije otvoreno ignoriše ustavne odredbe o zaštiti gradjanskih sloboda. Ona smatra da je predsednik delovao kao monarh, što ustav SAD ne dozvoljava.

“Kralj sam odredjuje šta je pravo, a mi to odbacujemo”

Sekretarijat za pravosudje je podneo žalbu na ovu odluku samo nekoliko sati posle njenog objavljivanja. Predsednik Buš:

“Mi smo ubedjeni da je program ustavan. Ako Al Kaida zove nekog u Americi - želimo da znamo koga zove.”

Administracija tvrdi da je program prisluškivanja bez sudskog ovlašćenja sastavni deo antiteroristički operacija. Medjutim, Američka unija za gradjanske slobode smatra da on krši slobodu govora i privatnost i, po prvi put, federalni sudovi su podržali taj stav.


XS
SM
MD
LG