Linkovi

Primirje u Libanu – nasilje na palestinskim teritorijama


Libanski vojnici rasporedjeni su duž izraelske granice u okviru primirja zaključenog uz posredovanje Ujedinjenih nacija. Rasporedjivanje se dešava dok se nasilje rasplamsava na palestinskim teritorijama.

Libanski vojnici zauzeli su položaje u blizini napuštene teritorije u oblasti Šiba. Ta teritorija je zvanično libanska, ali je okupirana od strane Izraela, koji tvrdi da je ona deo Golanske visoravni i da ustvari pripada Siiji. Izrael je zauzeo tu oblast 1967. godine tokom arapsko-izraelskog rata. Oblast Šiba bila je centar konflikta u regionu. Ekstremisti Hezbolaha smatraju izraelsko stalno prisustvo na tom području opravdanjem za njihove napade na Izrael, kao što je onaj koji je izazvao konflikt 12. jula kada su ekstremisti Hezbolaha kidnapovali dva izraelska vojnika.

Do sada, 2 hiljade mirovnih vojnika UN u Libanu, poznatijih kao UNIFIL, nije dobilo pojačanje. Zvaničnici UN su izjavili da planiraju da pošalju 13 hiljada dodatnih vojnika u Liban kao pomoć libanskim snagama u demilitarizaciji južnog dela zemlje i radi zaustavljanja dotoka oružja ekstremistima Hezbolaha. Oni su izrazili nadu da će moći da pošalju prethodnicu od 350 vojnika u Liban tokom naredne dve sedmice. Portparol izraelskog ministarstva inostranih poslova Jigal Palmor izjavio je da su, što se to duže odlaže, veće šanse za nestabilnost u južnom Libanu.

»Mi ne razumemo zašto se medjunarodna zajednica više ne angažuje oko tog pitanja. Ako oni budu odlagali organizaciju tih snaga i njihovo razmeštanje, to će samo značiti da se rezolucija Saveta bezbednosti neće sprovoditi kao što je planirano i mi ćemo ostati mnogo duže. To će dati Hezbolahu šansu za podsticanje nestabilnosti i nasilja oko granice, a to svakako nije ni u čijem interesu,» rekao je Palmor.

U medjuvremenu, Izrael je saopštio da su njegovi vojnici ubili dvojicu palestinskih ekstremista nakon dvočasovnog okršaja u blizini Vitlejema na Zapadnoj obali. Saradnici izraelskog premijera Ehuda Olmerta rekli su danas medijima da zbog konflikta u Libanu Izrael odlaže svoj plan o povlačenju sa većeg dela Zapadne obale i razgraničenju sa Palestincima. Izraelski glasači su velikom većinom podržali taj plan kada su izabrali Ehuda Olmerta za premijera na opštim izborima 28. marta.

XS
SM
MD
LG