Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


“Njujork Tajms”, poput većine američkih dnevnika, izveštava o jučerašnjoj odluci federalnog suda da je program prisluškivanja telefonskih razgovora nekih američkih gradjana, koji sprovodi Nacionalna bezbednosna agencija, neustavan i da treba da bude obustavljen. Sudija Ana Digs Tejlor, iz federalnog okružnog suda u Detroitu, u Mičigenu, navela je u svojoj odluci da program krši ustavne odredbe o podeli vlasti i zaštiti gradjanskih sloboda, kao i federalni zakon iz 1978. kji zahteva da prisluškivanja telefonskih razgovora bude prethodno odobreno od strane specijalnog suda. To je, kako ukazuje “Njujork Tajms” prva odluka kojom je ovaj program proglašen neustavnim. Tajms takodje navodi da je sekretar za pravosudje Alberto Gonzales, na konferenciji za novinare, hitno sazvanoj posle objavljivanja odiuke, rekao da je iznenadjen i razočaran i zatražio zastoj u njenoj primeni do odluke suda više instance po žalbi koju će njegov sekretarijat uložiti.

«Vašington Post» izveštava o drugoj sudskoj odluci koja je takodje privukla pažnju američkih medija. Sudija federalnog apelacionog suda u Vašingtonu, Gledis Kesler, donela je presudu u parnici koju je pokrenuo Sekretarijat za pravosudje protiv proizvodjača cigareta.. Kesler je presudila da su proizvodjači cigareta decenijama obmanjivali javnost u pogledu štetnosti i mogućih zdravstvenih posledica njihovih proizvoda. U odluci na 1742 stranice, čije sastavljanje je trajalo godinu dana, sudija Kesler obavezala je proizvodjače cigareta da objave tv i štampane oglase o štetnim posledicama pušenja i zavisnosti od nikotina kao i da prestanu da koriste netačne oznake na cigaretama - poput «light» cigareta, niži nivo tara ili nikotina. To će verovatno koštati duvanske kompanije milione dolara, ali sudija Kesler nije presudila da oni vrate i navodno nezakonito stečene profite i finansiraju programe za odvikavanje od pušenja, što je tražio Sekretarijat za pravosudje, a što bi koštalo čak 280 milijardi dolara. Ova odluka stoga, zaključuje Post, na neki način predstavlja delimičnu pobedu za obe strane u sporu.

Američki listovi izveštavaju i o posledicama nedavno uvedenih restrikcija u avio saobraćaju posle otkrivanja teroristitčke zavere u Londonu. Bostonski «Kriščen Sajens Monitor» piše da zabrane unošenja tečnosti, gelova i kremova u avione, u ručnom prtljagu, nailaze na negativne komentare turističkih agencija koje upozoravaju da su novi propisi doneti ishitreno i da nisu zasnovani na potrebnim analizama koje bi uzele u obzir i njihove negativne ekonomske efekte. Vašington Tajms, s druge strane, navodi da nove restrikcije dovode do velikog porasta biznisa za čarter i avio taksi kompanije, koje iznajmljuju male putničke avione, uglavnom poslovnim ljudima i korporacijama, a koje nisu podložne novim restrikcijama.

XS
SM
MD
LG