Linkovi

Ljajić: Niko više ne očekuje dobrovoljnu predaju Mladića


Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio da vlast u Srbiji do sredine septembra mora da pruži dokaze da Akcioni plan za završetak saradnje sa tim sudom daje rezultate, kako bi bili nastavljeni pregovori sa EU.

Rasim Ljajić je izrazio uverenje da postoje realne šanse da Beograd dokaže da čini ogromne napore da haški optuženik Ratko Mladić bude lociran i uhapšen. U dobrom delu međunarodne javnosti, pa i u Tribunalu otklonjena je dilema da li u Srbiji postoji politička spremnost da general Mladić bude uhapšen i izručen, rekao je Ljajić :

“Sve do sada se govorilo da vlasti u Srbiji žele da podstaknu Ratka Mladića da se dobrovoljno preda, a sada se eksplicitno govori o lociranju, hapšenju i izručenju generala Mladića i više niko, pa ni vlast u Beogradu, ne spominje i ne očekuje dobrovoljnu predaju.”

U Beogradu je već danima šef haških istražitelja Patrik Lopez Peres koji će po povratku u Hag biti u prilici da proceni spremnost Srbije da ispuni preuzete obaveze i tako otkloni poslednju prepreku za nastavak pregovora o evropskim integracijama.

Rasim Ljajić je na konferenciji za novinare potvrdio da jednom nedeljno obaveštava Brisel i Vašington o sprovođenju akcionog plana, dok specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević o tome obaveštava Haški tribunal.

Tadić: Namere o formiranju vojske na Kosovu neprihvatljive

Predsednik Srbije Boris Tadić danas je oštro osudio izjave lidera kosovskih Albanaca da će Kosovo imati svoju vojsku i upozorio međunarodnu zajednicu da bi to bilo opasno po stabilnost u regionu i da bi predstavljalo međunarodni presedan. Tadić je ocenio da su "namere da se formira vojska na Kosovu neprihvatljive i veoma opasne", jer Kosovo mora da bude demilitarizovano i da ima profesionalnu policiju po međunarodnim standardima, navodi se u saopštenju iz pres službe predsednka Srbije.

U saopštenju se dodaje da će predsednik Srbije o ovom problemu ponovo obavestiti članice Saveta bezbednosti UN, predstavnike Kontakt grupe i specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN za pregovore o statusu Kosova Martija Ahtisarija. Tadić će o tome obavestiti i visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solanu, kao i generalnog sekretara NATO Jap de Hop Shefera.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju izjavio je 10. avgusta, prilikom posete Glavnom štabu Kosovskog zaštitnog korpusa, da će Kosovu nakon utvrđivanja statusa biti potrebne odbrambene snage. Šef Nemačke kancelarije u Prištini Eugen Volfart izjavio je 16. avgusta, posle razgovora sa Sejdiuom, da prioritet Kosova treba da budu ekonomski razvoj i vladavina prava, a ne formiranje vojske. Volfart je rekao da zbog angažovanja međunarodne zajednice i NATO-a, Kosovo sada nema potrebu za vojskom.

XS
SM
MD
LG