Linkovi

SAD žele da Kubanci žive u demokratiji


U kubanskim listovima objavljene su fotografije Fidela Kastra - prve koje su načinjene nakon što je kubanski diktator podvrgnut hiruškoj intervenciji operisan i pošto je privremeno predao dužnost svom mlađem bratu - ministru odbrane, Raulu Kastru.

O Kastrovom zdravstvenom stanju i dalje se spekuliše. Pomoćnik američkog državnog sekretara za Zapadnu hemisferu, Tomas Šenon, smatra da je Kuba na pragu političkih promena.

”Verujem da je važno naglasiti da je naša politka, u ovom trenutku, usaglašena sa svim što smo do sada radili. Vršili smo pritisak da bi se Kuba demokratizovala i da bi se stvorio političk ambijent u kome bi sami Kubanci mogli da otvoreno raspravljaju o budućnosti zemlje”, rekao je Šenon. On smatra da su možda na pomolu velike promene i da je Kastrov režim u ovom trenutku rigidniji, jer pokušava da učvrsti kontrolu. Zbog toga je, kaže Šenon, veoma važno da SAD nastave da primenjuju istu politiku prema Kubi. Sjedinjene Države ne znaju koliko je ozbiljno Kastrovo zdravstveno stanje i ne žele da predviđaju šta bi se u budućnosti moglo događati na Kubi.

”U ovom trenutku, nema tako popularne ličnosti na Kubi, kao što je to svojevremeno bio Leh Valensa u Poljskoj. Ima hrabrih, elokventnih pojedinaca koji su se zaista trudili da se izgradi demokratsko, građansko društvo i formiraju disidentski pokreti. Verujemo da bi međunarodna zajednica trebalo da omogući atmosferu u kojoj bi te organizacije mogle da razgovaraju i međusobno i sa kubanskim narodom”, rekao je je Tomas Šenon.

Sjedinjene Države podržavaju Kubance koji traže mirnu i demokratsku promenu režima, obezbeđujući necenzurisane informacije putem radija, televizije i interneta. Sjedinjene Države takođe ekonomski sanckionišu komunistički režim na Kubi čime ograničavaju sposobnost vlasti u Havani da se održava i ugnjetava kubanski narod. Američki državni sekretar, Kondoliza Rajs, kazala je da Sjedinjene Države “ohrabruju kubanski narod da preduzme korake kako bi došlo do pozitivne promene u zemlji.“ Kako je kazala, Sjedinjene Države su spremne da “pomognu Kubancima na promenjenom, novom kursu državne politike.“

XS
SM
MD
LG