Linkovi

Slobodni mediji imaju krucijalnu ulogu u borbi protiv korupcije


Nijedna zemlja i nijedna institucija nije imuna na korupciju. I ovdje u Sjedinjenim državama, tokom posljednjih nekoliko godina, vidjeli smo nekoliko ozbiljnih korporativnih i političkih korupcionaških afera. Ti skandali su u javnost dopsjeli zahvaljujući agresivnom nastupu slobodnih medija. Sloboda medija svakako ima krucijalnu ulogu u zaštiti javnih interesa i sprečavanju zloupotreba javnog povjerenja.

Rendi "Djuk" Kaninghem. nekda je bio veoma uticajan član Predstavničkog doma američkog kongresa, ali više nije. Kaninghem, Republikanac iz Kalifornije, bio je svojevremeno borbeni pilot tokom Vijetnamskog rata. Prošle godine priznao je da je uzimao mito i podnio je ostavku na svoju funkciju u Kongresu. Tužilac tvrdi da je Kaninghem, dobio milione dolara u gotovini, vrijedne antikvitete i druge poklone, jer je jednoj kompaniji iz sektora odbrane, omogućio da sklopi vrijedne ugovore sa federalnom vladom.

"Istina je, prekršio sam zakon, prikrivao svoje krivično djelo i osramotio svoju funkciju", rekao je Kaninghem u emotivnom obraćanju prihvatajući činjenicu da će izgubiti svoju slobodu, ugled, imovinu i - što je najvažnije - povjerenje prijatelja i porodice.

Kao i neki prethodni korupcionaški skanadali u Američkom kongresu, afera Kaninghem dospjela je u javnost zahvaljujući agresivnim slobodnim medijima. Kontakte Djuka Kaninghema, sa snabdjevačima američkog sektora odbrane, dokumentovali su list San Diego Union Tribune i informativna agencija Copley News Service.

Vendel Roulz nalazi se na čelu vašingtonskohg Centra za javni integritet, organizacije koja promoviše istraživačko novinarstva u službi interesa javnosti.

"Najbolje kada novinari novinari istraživači stalno informišu javnost i drže je budnom. Morate osvijetliti mračne ćoškove i pokazati one koji nastoje da zaobiđu zakon. Morate učiniti da vlast bude odgovorna na svakom nivou", kaže Roulz.

Izvještači širom svijeta beskompromisno otkrivaju priče o korupciji, često uz rizik da budu ubijeni ili zatvoreni. U Keniji su skandali koje su otkrili mediji pokazali neiskrenost vladinih antikorupcijskih obećanja. Zamjenik predsjednika južne Afrike Džejkob Zuma bio je prisiljen da napusti vladu nakon sto su dokazi koje su prikupili mediji doveli do toga da njegov savjetnik za finansije bude proglašen krivim za prevaru. U Brazilu, novinari su otkrili šemu kupovine glasova za izbore u Kongresu, što je prisililo nekoliko zvaničnika vladajuće stranke da podnese ostavku.

Zagovornici slobodnih medija ističu da novinari imaju ključnu ulogu u demokratskom sistemu koji se zasniva na ravnoteži i međusobnoj kontroli izvršne, zakonodavne i sudske vlasti.

Tom Rosenstil je šef Projekta za vrhunsko novinarstvo, sa sjedištem u Vašingtonu.

"Mediji, kao četvrta grana vlasti imaju zadatak da prate ostale tri i osiguraju da niko ne radi stvari koje ne bi trebalo raditi, otkriju zloupotrebe i objave ih kako bi javnost mogla da sikaže svoj sud. Mediji su kao reflektor koji obasjava mračna mjesta", objašnjava Rozenstil.

Slučaj Djuka Kaninghema je tek jedan u seriji političkih skandala, u poslednjih nekoliko godina, ali je razmjera te afere deleko veća.

Novinari su igrali glavnu ulogu i u možda najvećem političkom korupcionaškom skandalu u istoriji Sjedinjenih država – kada su razotrkili provalu u zgradi Watergate i pokušaj zataškavanja istine. Ta afera je predsjednika Ričarda Niksona, na kraju, primorala da podnese ostavku.

Tom Rozenstil kaže:

“Mediji su stub demokratskog društva i demokratske uprave. Ne možete uistinu da imate demokratiju bez slobodnih medija. Postoji niz citata iz govora predsjednika Tomasa Džefersona, koji je rekao i ovo: ako moram da biram izmedju demokratske vlasti bez slobode štampe i same slobodne štampe - biram štampu.”

List San Diego Union-Tribune i agencija Copley News Service nagrađeni su za izvještaje o “Aferi Kaninghem” Pulicerovom nagradom – najvećim novinarskim priznanjem u Americi.

XS
SM
MD
LG