Linkovi

Buš upozorava na pritisak pod kojim će se naći američki penzioni fondovi


Predsednik Buš počeo je dvodnevnu godišnju reviziju američkih finansija sa timom svojih ekonomskioh stručnjaka. Medju vodećim tememama su, kako beleži novinar Glasa Amerike, Skot Sterns, rastući džravni izdaci povezani sa potrebama starijt populacije.

Dok Džordž Buš održava sastanak u Kemp Dejvidu sa potpredsednikom Dikom Čejnijem i sekretarima za finansije, trgovinu, rad, zdravstvo i socijalne usluge, vidljivi su znaci usporavanja ekonomskog rasta. Očekuje se da će stopa rasta u ovom kvartalu biti ispod 3%, odnosno upola manja nego početkom godine.

Povećanje cena goriva i tromo tržište nekretnina takodje doprinose usporavanju ekonomije, mada zvaničnici Bele kuće kažu da je predsednik Buš i dalje uveren da će niske poreske stope uvećati državne prihode i smanjiti budžetski deficit, kao što je bio slučaj prošle godine. Medjutim, predsednik ukazuje da su državni penzioni program i zdravstveno osiguranje za starije - najveći budžetski izazovi. On je u četvrtak rekao da će skori odlazak više miliona Amerikanaca iz generacije ”bejbi-bumera“ u penziju još više otežati likvidnost tih programa.

"Pošto će sve manje bejbi-bimera uplaćivati u državne penzione fondove, a sve više njih ubrati socijalno osiguranje, a medju takve spadam i ja, ti programi će biti pod ogromnim pritiskom. Očekuje se da će potraživanja unutar tih programa rasti brže od privrede, populacije i inflacione stope."

Ako se ništa ne učini do 2030. godine država će za finansrianje tih programa morati da potroši skoro 60% sredstava iz federalnog budžeta, naglasio je Buš:

"A to će budućim generacijama uzrokovati velike dileme: ogromna povećanja poreza, ogromne deficite, ogromna ograničenja beneficija. Obaveza nam je da se već sada uhvatimo u koštac sa tim problemom."

Reforma sistema socijalnog osiguranja, odnosno državnog penzionog programa, bila je glavni prioritet Bušovog drugog predsedničkog mandata. Pošto su reforme koje je on predlagao naišle na protivljenje kako demokrata tako i nekih republikanaca u Kongresu, Buš je najavio da će posle novembarskih izbora obnoviti svoja nastojanja u tom pravcu.

XS
SM
MD
LG