Linkovi

Britanija: Žustra debata o bezbednosti aviosaobraćaja


Otkriće navodne zavere da se raznese nekoliko aviona tokom leta od Britanije prema Sjedinjenim Državama podstaklo je bezbednosne mere na britanskim aerodromima - koje uzrokuju glavobolju za putnike i avio-kompanije usled dugih redova za bezbednosne provere i otkazanih letova. Kao što beleži dopisnik Glasa Amerike Geri Tomas, iz Londona, sada postoje predlozi za ubrzanje dugog i često teškog bezbednosnog procesa - bar za neke putnike.

U izveštajima objavljenim u Britaniji navodi se da britanska vlada razmatra načine za smanjenje dugih redova za bezbednosnu proveru na aerodromima time što će se koncentrisati na izvesne putnike, na osnovu njihovog ponašanja, putnih navika i izgleda. Taj izveštaj nije zvanično komentarisan.

Medjutim, on je u muslimanskoj zajednici smesta pokrenuo pitanja o potencijalnom rasizmu, pošto smatra da bi mogla da bude primarna meta novog sistema. Šef londonske policije Ali Desai izjavio je na britanskoj televiziji da bi takav sistem, ukoliko bi bio baziran na rasnoj osnovi pre no na solidnim obaveštajnim podacima, bio kontraproduktivan borbi protiv-terorizma.

Stručnjaci navode da su prošlo-nedeljni masivni zastoji na aerodromima podvukli potrebu za promenom bezbednosnih kontrola. Urednik časopisa za bezbednost u avijaciji Filip Baum, koji je i konsultant za bezbednost avio-saobraćaja, kaže za Glas Amerike da je postojeći sistem previše komplikovan.

”Mislim da moraju biti uvedene znatne promene i to ne samo u ovoj zemlji već i širom sveta. Potreban nam je inteligentni pristup kontroli i moramo postati svesni da postoje izvesne grupe putnika koje ne predstavljaju pretnju avijaciji. Ne kažem da bilo koga treba isključiti, već jednostavno neke osobe mogu da prođu ubrzanu kontrolu.“

Filip Baum ističe da je najnovija zavera u Londonu zapravo otkrivena zahvaljujući profilisanju.

”Izvesne grupe se prate više no druge. Ne verujem da britanske vlasti nadgledaju na dnevnoj bazi svaku osobu niti prate njihove aktivnosti. Svoje resurse usmeravaju na oblasti koje su izvor najveće zabrinutosti. To treba da učinimo i na aerodromima.“

Medjutim, kritičari kažu da bi izdvajanje nekih ljudi radi posebne obrade bilo ravno nekoj vrsti ”aerodromskog aparthejda“. Član britanskog parlamenta Šahid Malik kaže da bi teroristi vrlo brzo pronašli način da nadmudre takvu vrstu razmišljanja.

”Kada razmislite, teroristi nisu baš glupi. Ako posebnu pažnju obraćate na tamnopute, bradate ljude oni će naći nekog muslimana svetle puti koji ne nosi bradu. Takva ideja stoga može biti kontra-produktivna. Treba se rukovoditi obaveštajnim podacima, a ne izgledom, jer bi to bilo opasno.“

Robert Ajers, stručnjak za bezbednost pri Kraljevskom institutu za medjunarodne odnose, ukazuje da je nezaobilazna činjenica da su najnoviji zaverenici bili mladi britanski Muslimani. On, međutim, veruje da postoje dobri argumenti na obe strane povodom profilisanja putnika. Sa jedne strane, ukazuje Ajers, treba resurse usmeriti na grupu koja je najverovatniji izvor, ali ne zato što su oni Muslimani već zato što se iz njihovih redova regrutuju teroristi. Ajers dodaje da se debata svodi na pronalaženje ravnoteže izmedju provere što većeg broja putnika, na najbrži način i bezbednosti. U pitanju je menadžment rizika, zaključuje on, jer nema savršene bezbednosti.

XS
SM
MD
LG