Linkovi

Serfati: Bez zajedničkog djelovanja SAD i Evrope nema mira na Bliskom istoku


U novoj publikaciji vašingtonskog Centra za strateške i medjunarodne studije naglašava se da mira na Blikom istoku ne može da bude bez udruženog američko-evropskog djelovanja. U tom izvještaju se kaže da čak i u situaciji u kojoj Evropska unija prolazi kroz jednu od najozbiljnijih kriza, Sjedinjene Države nemaju ni jednog strateškog partnera koji se može uporediti sa ujedinjenom Evropom.

Na globalnoj geopolitičkoj sceni Evropa je mali kontinent sa teretom visoke nezaposlenosti i ekonomijom državne socijale. Evropa nije u stanju da se nosi sa starenjem svoje populacije i - kako neki kažu - postaje interesantnija turistima nego investitorima. Posebno ako se upoređuje sa Azijom, rastućom ekonomskom silom. Ipak, u ovom novom izvještaju o transatlanskom partnerstvu, ističe se da ne postoje dva kompatibilnija globalna partnera od Evrope i SAD. Autor izvještaja pod nazivom «Trenutak razmišljanja, posvećenost akciji», Simon Serfati, predsjedava radnom grupom koja okuplja vodeće eksperate za problematiku Evropske unije i transatlanskih odnosa.

«Globalno posmatrano, Amerika nema tako koncentrisan, tako kompletan i tako značajan odnos kao što je njena veza sa Evropom. U najboljem slučaju, za Ameriku je Azija još u domenu spekulacija, u domenu nade da će, jednom u budućnosti, biti u prilici da sa Azijom uspostavi takvu ekonomsku i političku bliskost kakvu ima sa Evropljanima», kaže Serfati.

Američki investitori sve više ulažu u Aziju, posebno u sve snažniju kinesku ekonomiju. Medjutim, Evropa je mjesto gdje se nalazi daleko najveći dio američkih inostranih investicija. Serfati naglašava da je Evropa prešla dug i težak put u posljednjih 50 godina. Tu su počela dva svjetska rata, tu je bila granica u vrijeme hladnoratovske podjele, a Evropa je bila i mjesto gdje su dvije totalitarne ideologije ubile desetine miliona ljudi. Ipak, Evropa je za manje od stoljeća prešla put od problema za globalnu bezbjednost do rješenje tog problema.

Prije svega ljudstvom, evropske zemlje znatno doprinose, medjunarodnim naporima za stabilizaciju situacije u kriznim regijama - u Bosni i Hercegovini, na Kosovu, u Avganistanu, Iraku i u Africi... Buduće mirovne snage u Libanu, kako se očekuje, biće velikim dijelom sastavljene od evropskih vojnika.

U izvještaju Centra za strateške i medjunarodne studije naglašava se i da ne može biti reda i mira na Bliskom istoku bez koordiniranog djelovanja Amerike i Evrope.

"Ako Amerika i Evropa nisu angažovane na Bliskom Istoku, ko će da bude? Iran, kao regionalna sila? Rusija? Rusija sada ima toliko unutrašnjih problema da ideja da Rusija ima neku veliku globalnu ulogu prosto djeluje kao šala. Kina? Kina je veoma angažovana na Bliskom istoku, ali više u nekom imperijalnom smislu, kako bi obezbjedila sirovine i osigurala svoje komercijalne interese. Dakle, ako Amerika i Evropa ne budu na Bliskom istoku - zaista, ko će biti?", pita Simon Serfati.

Serfati kaže da nestabilnost na Bliskom Istoku predstavlja suštinski problem za globalnu bezbjednost u 21. stoljeću.

"Ako nema stabilnosti i bezbjednosti u tom regionu, neće je biti ni za koga drugog u svijetu. To je lekcija 20. vijeka – i bila je fokusirana na Evropu. Lekcija 21. vijeka je - neophodnost stabilizacije Bliskog istoka i regiona Persijskog zaliva", kaže analitičar Centra za strateške i međunarodne studije.

Publikacija «Trenutak razmišljanja, posvećenost akciji», proizvod je prve faze dvogodišnjeg projekta pod nazivom «Globalni evroatlanski dijalog o Sjedinjenim Državama, Evropskoj uniji i NATO-u u 21. vijeku», na čijem je čelu Simon Serfati. U realizaciji mu pomažu vodeći evropski i američki eksperti u transatlanskim odnosima.

XS
SM
MD
LG