Linkovi

Kompanija Del povukla više od 4 miliona laptop baterija


Povlačenje baterija litijum jonskih baterija za laptope povućiće, smatraju analitičari, i preispitivanje baterija koje se koriste u videokamerama i svim modernijim mobilnim telefonima. Odluka kompanije iz Teksasa, kako je saopšteno, odnosi se na računare koji su prodavati od 2004. do ove godine.

«Ovo je veoma zabrinjavajuće, laptop može da se pregreje». To su reči Nensi Nord iz američke Komisije za zaštitu potrošača.

Kompanija Del se odlučila da povuče više od 4 miliona baterija za lap-topove nakon 6 slučajeva u kojima je zbog pregrejavanja baterija koje je proizvela korporacija Soni, došlo do povreda korisnika.

Del, po svemu sudeći, u njih nije uračunao i julski incident kada je neispravni laptop, navodno, zapalio jedan kamionet. Web sajt Consumeraffairs.com izveštava o tom i sličnim slučajevima.

«Zamislite takav laptop u avionu, na visini od 10 000 metara i ko zna šta sve može da se dogodi…» - opominje Džo Inok.

Kako izveštava Vol Strit Džurnal, funkcioneri zaduženi za bezbednost saobraćaja smatraju da «baterije u laptopima predstavljaju ozbiljan rizik za avione»

Nisu opasne samo Delove baterije. Prošlog februara, na visini od 11 000 metara, teretni avion firme UPS iznenada se napunio dimom, a potom je izbio i požar, ali je posada uspela da bezbedno sleti.

Verovatan uzrok? Litijum-jonske baterije, koje su u stanju da drže dosta struje, ali koje mogu i da kuršlusiraju i zapale se, ako su neispravne. Jedna porodica iz Ajove tvrdi da je u aprilu njihov Epl leptop iznenada počeo da pucketa, pa da ispušta dim a na kraju se i zapalio.

Bivši radnik Dela, Robert Dej – koji je firmu napustio iz drugih razloga – tvrdi da je video veliki broj istopljenih računara nego što Del priznaje, ali ukazuje da ne zna da li su baterije bile uzrok tih kvarova.

«Video sam da je došlo do skoka u broju računara koji su imali probleme… Neki od leptopa su imali oštećenja izazvana baterijama, delovi su im bili istopljeni.» - ukazuje Dej.

«Mi tražimo da ih potrošači ne koriste, većda te baterije izvade iz kompjutera.» naglašava Nensi Nord.

Sa svoje strane kompanija Del tvrdi da su incidenti koji su prikazani u ovom prilogu jako retki i napominje da je bezbednost potrošača njihov najvažniji prioritet.

XS
SM
MD
LG