Linkovi

SAD traže da Iran odgovori na rezoluciju UN


SAD su u sredu odbacile izjavu iranskog ministra inostranih poslova da je Teheran možda voljan da razgovora o obustavi obogaćivanja uranijuma.

Stejt dipartment smatra da je potrebno da Iran zvanično i formalno odgovori na rezoluciju Saveta bezbednosi UN kojom jeTeheranu dat rok do kraja ovog meseca da obustavi obogaćivanje uranijuma ili se suoči sa posledicama.

Zvaničnici u Stejt departmentu tretiraju izjavu iranskog minsitra inostranih poslova Manučera Motakija kao još jedan u nizu kontradiktornih komentara Teherana na tu temu i ukazuju da je potreban jasan odgovor Irana na rezoluciju UN.

Iranski ministar inostranih poslova rekao je novinarima u Teheranu da bi o tom pitanju moglo da se pregovara iako je poziv Iranu da obustavi taj program -- kako je rekao ministar -- nelogičan. Ta izjava, kojoj je prethodilo takoreći jasno odbacivanje rezolucije od strane iranskog predednika Mahmuda Ahmadinedžada, izazvala je dosta oštro reagovanje Stejt departmenta. Vršilac dužnosti portparola, Gonzalo Galegos, rekao je novinarima da SAD i medjuanrodna zajednica insistiraju na odgovoru.

Nismo zainteresovani za raznorazne irelevantne izjave. Dosta je sa komentarima Irana. Imamo rezoluciju i tražimo zvanični odgovor iranske vlade na tu rezoluciju. I to pre isteka roka.

Savet bezbednosti UN je nametnuo rok pošto Iran nije odgovorio na ponudu pet stalnih članica Saveta i Nemačke da, u zamenu za ekonomske i političke povlastice, obustavi kontroverzni program. Zvaničnici Bušove administracije veruju da će Savet bezbednosti preduzeti mere u pravcu barem ograničenih sankcija -- kao što su putne restrikcije i zamrzavanje imovine visokih iranskih zvaničnika -- ukoliko se Teheran ogluši i o rezoluciju.

Američki analitičari smatraju da je Iran možda podstakao paravojne snage Hezbolaha da izazovu konflikt sa Izraelom kako bi se pažnja svetske javnosti skrenula sa iranskog nuklearnog programa i činjenice da se rok koji je odredila svetska organizacija polako ali sigurno primiče.

XS
SM
MD
LG