Linkovi

Umereni kandidati imaju manje šansi u situaciji jake stranačke polarizacije


Ako je suditi po ranim indikacijama - umereni kandidati iz obe političke stranke u Sjedinjenim državama mogli bi da budu žrtve ovogodišnjih kongresnih izbora, na kojima demokrate žele da povrate kontrolu zakonodavne vlasti.

Ovog novembra se očekuje žestoka borba za kontrolu u Kongresu, a umereni kandidati plaćaju cenu stranačkih previranja. Na stran ačkim izborima, senatora Džozefa Libermana, jednog od najumerenijih demokrata, porazio je demokrata Ned Lamont, velikim delom zahvaljujući gnevu birača zbog Libermanove podrške politici predsednika Buša u Iraku.

U Mičigenu je umerenog republikanskog kongresmena Džoa Švarca porazio konzervativniji kandidat. Politički stručnjak Norman Ornstin iz instituta American Enterprise kaže da fokus ovogodišnjih izbora motivišu stavovi baze obe vodeće političke stranke. Za TV mrežu C-SPAN on je rekao:

”Stranačke baze se sve više mobilišu i istiskuju one bliže centru. U Kongresu je zbilja došlo do kolapsa političkog centra. Demokrate su postale homogenije i više levo orijentisane. Republikanci su homogeniji i više desničarski nastrojeni.“

Polički ulog je visok jer mnoge demokrate veruju da je 2006.godina njihova šansa da preuzmu kontrolu u oba doma Kongesa, gde su republikanci na vlasti od 1994.godine. Demokratski politički stratezi žele da Irak bude centralno pitanje kampanje i nadaju se da će iskoristiti nezadovoljstvo javnosti tim ratom.

Republikanci se takodje spremaju za oštru borbu u novembru, svesni nezadovoljstva ratom u Iraku, visokim cenama benzina i radom predsednika Buša - što bi moglo ići u prilog demokratama. Predsednikov savetnik Karl Rov kaže da će republikanci staviti akcenat na dosadašnje uspehe administracije u ratu protiv terorizma.

”Proći ćemo dobro na novembarskim izborima, jer se zalažemo za važne stvari - a to su nacionalna odbrana na inostranom frontu i kompletna pobeda u ratu protiv terorizma, što obuhvata i pobedu u Iraku.“

Tomas Man, stručnjak sa Brukingsovog instituta u Vašingtonu kaže da izbori na kojima jedna stranka odnese veliku pobedu na račun druge često imaju negativne posledice po političke umerenjake, kao što se dogodilo i na kongresnim izborima 1994. kad su republikanci dobili većinu u oba doma Kongresa. Neke od najneizvesnijih izbornih utrka ovog novembra biće u Konetikatu i Pensilvaniji, gde su demokrate izazivači umerenim republikancima.

XS
SM
MD
LG