Linkovi

Procena rizika od kardiovaskularnih oboljenja


Sve više medicinskih centara širom sveta koristi jednu novu proceduru kako bi procenili rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Mnogi ljudi koji imaju srčano oboljenje to ne znaju. Ne pokazuju nikakve simptome. Medjutim, povećanje nivoa masnoća i drugih supstanci dovode do blokade arterija koje napajaju srce i povećavaju rizik od dobijanja srčanog napada. Zato lekari nastoje da pažljivije procene situaciju.

«Mi obično radimo angiografiju, što znači uvlčimo katetere u arterije i zatim ubrizgavamo kontrast kako bi mogli da vidimo različite delove zida arterije».

Medjutim, angiografija je skupa, agresivna procedura. Alternativa za neke pacijente je srčani CT-sken. On je dobio odobrenje Američkog sekretarijata za hranu i lekove 2004. godine. Mario Garsia iz Klivlendske kliničke fondacije i kolege iz 11 medicinskih centara širom sveta proučavali su svojstva skener sa 16 detektora.

«Generacija skenera koje smo koristili u studiji pre dve godine bila je poslednje dostignuće tehnike, i pravili smo 16 slika za svaku rotaciju skenera. Celokupni zahvat trajao bi od 30 do 45 sekundi,» kaže Garsia.

Istraživači su uporedjivali CT-sken sa angiogramima za skoro 200 pacijenata. Rezulatati su objavljeni u časopisu Američkog medicinskog udruženja, ali nisu obezbedili preteranu podršku.

«Ukoliko imate pozitivan rezultat na srčanom CT-skenu, dijagnoza bi mogla da bude sumnjiva, ali ako je rezultat negativan vi praktično isključujete mogućnost da imate blokadu,» kaže doktor Garsia.

Drugim rečima, ako CT-sken kaže da nemate blokadu, verujte mu. Medjutim, ukoliko CT-sken kaže da je imate, to možda nije tačno.

«Rezultati naše studije mogli bi da sugerišu da bi skenere sa 16 skenera trebalo koristiti sa oprezom ili biti veoma restriktivan zato što to može da vodi ka lažno pozitivnoj interpretaciji,» kaže doktor Garsia.

Medjutim, tehnologija se razvija veoma brzo. Mnogi centri sada investiraju u sigurnije, skenere sa 64 dektektora. Doktor Garsia kaže da je prva generacija skenera sa 16 detektora još uvek upotrebljivo oruđe za ljude sa niskim rizikom zato što oni mogu precizno da ustanove blokirane arterije. On, medjutim, dodaje da je za pacijente sa visokim rizikom još uvek bolja angiografija.

XS
SM
MD
LG