Linkovi

Ratko Ličina: U Oluji proterano 250 hiljada Srba


U akciji hrvatske vojske Oluja, iz Hrvatske je proterano oko 250, a ubijeno oko dve hiljade Srba, kazao je danas pred Haškim tribunalom Ratko Ličina. On je drugi svedok odbrane na suđenju Milanu Martiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske Krajine.

Prema njegovim riječima, u akciji je proterano srpsko stanovništvo sa prostora severne Dalmacije, Like, Korduna i Banije.

“Reč je o oko 250 hiljada izbeglica, dok je žrtava, prema podacima dokumentaciono-informacionog centra Veritas, bilo hiljadu 909, o čemu imam podatke. Opština Gračac je imala u ovom ratu oko 500 žrtava”, kazao je Ličina.

On je naveo da je od 1991. do 1995. godine na području RSK poginulo ukupno šest i po hiljada građana, napominjući da su ti podaci i veći. Na pitanje Martićevog branioca, advokata Predraga Milovančevića, gde je bio kad je počela operacija Oluja, Ličina je odgovorio da je bio u Gračacu, gde nije bilo nikakvih vojnih snaga, niti objekata. Na početku svedočenja Ličina se sudijama predstavio kao “ministar za informisanje u Vladi RSK u progonstvu u Beogradu”. On je potvrdio da i sada ima status izbeglice, a da je sa područja RSK izbeglo više od 600 hiljada Srba koji su spas potražili u Srbiji, Republici Srpskoj i trećim zemljama.

“Zbog raznih administrativnih razloga, oni su formalno izgubili taj status, pa je broj sveden formalno na oko 100 hiljada, iako ih faktički ima tri puta više”, kazao je svjedok.

Ličina je ponovio da su svi potezi koje su Srbi u Krajini povlačili bili isprovocirani ponašanjem hrvatske vlasti.

”Krajina je samo poštovala zakona, za razliku od Hrvatske, koja je vojnim ofanzivama poništila sve međunarodne zakone”, kazao je Ličina.

Suđenje Martiću počelo je 13. decembra 2005. godine. Optužba je završila izvođenje dokaza 19. juna 2006, a odbrana počela dokazni postupak 11. jula. Martiću su na teret stavljeni granatiranje Zagreba 2. i 3. maja 1995. godine, ali i ratni zločini nad nesrpskim stanovništvom u Krajini i zapadnoj Bosni od 1991. do 1995. godine. On se predao 15.februara 2002. godine i pred sudom izjavio da nije kriv.


XS
SM
MD
LG