Linkovi

Milorad Dodik: Ne damo policiju Republike Srpske


Premijer Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da neće prihvatiti reformu policijskih struktura u Bosni i Hercegovini u kojoj neće biti zadržana policija RS.

"Mi ne želimo prekid razgovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ali ne želimo ni da odustanemo od onoga što smatramo minimumom, a to je policija RS kao organizaciona jedinica sa jasnim nadležnostima i ovlaštenjima u okviru rekonstruisane policije BiH", rekao je Dodik.

On je najavio da će srpska strana odustati od kompletne reforme policije ukoliko se ovakav stav i dalje bude odbijao.

"To je naše pravo, jer smo demokratski izabrani predstavnici u RS", kazao je Dodik.

On je naglasio da RS nije protiv reforme policije.

"Smatramo, međutim, da je realno moguće da postoji policija RS u okviru Ministarstva bezbjednosti BIH, određena policijska koordinacija, postojanje policijskih regija u okviru RS, konsolidovani budžet na nivou BiH i budžetsko plaćanje preko institucija RS", kazao je Dodik.

Eufor pretresao stan bivšeg oficira Vojske RS

Vojnici Eufora i pripadnici snaga NATO-a danas su u Banjaluci pretresli stana Gorana Sivca, bivšeg oficira Vojske RS, pod sumnjom da pruža podršku haškom optuženiku Ratku Mladiću i da je umešan u organizovani kriminal RS. Policija Republike Srpske nije učestvovala u akciji, nego samo obezbedjivala područje. Sivac je samo jedan od bivših pripadnika Vojske RS koje Eufor i pravosudni organi BiH sumnjiče za podršku u skrivanju generala Mladića.

XS
SM
MD
LG