Linkovi

Sjedinjene Države karakterišu mirovnu strategiju u Libanu korakom nazad za Iran i Siriju


Sjedinjene Države navode da će rezolucija Saveta bezbednosti o Libanu, ukoliko bude uspešno sprovedena, značiti strateški udarac za Iran i Siriju. Planom Ujedinjenih nacija bi se ograničila organizacija Hezbolah i sprečili Iran i Sirija da ponovo naoružaju tu šiitsku paravojnu grupu.

Američki funkcioneri smatraju Hezbolah produženom rukom iranske politike na Bliskom istoku i izražavaju optimizam da će mirovni plan Ujedinjenih nacija znatno smanjiti vojnu i političku ulogu te paravojne grupe koju naoružavaju Iran i Sirija. Pored punog prekida neprijateljstava izmedju Izraela i Hezbolaha, pomenutom rezolucijom je predvidjeno stacioniranje libanske armije i jačih snaga Ujedinjenih nacija u južnom Libanu, koji Hezbolah kontroliše od kako je Izrael 2000.godine rasformirao svoju bezbednosnu zonu u toj oblasti.

Istom rezolucijom se zahteva od Libana da spreči dostavu oružja ne-državnim elementima u toj zemlji i sprovede rezoluciju Saveta bezbednosti 15-59, kojom je predvidjeno razoružanje Hezbolaha. Na konferenciji za štampu, portparol Stejt departmenta, Šon Mekormak, priznao je da je implementacija ovog kompleksnog plana tek počela, ali je rekao da će, ukoliko on bude ispunjen, rezultat biti ojačana libanska vlada i smanjenje uticaja Irana i Sirije.

Mislim da je fer reći da će, kad ova rezolucija bude sprovedena u delo, to biti strateški udarac za Iran i Siriju. Razlog za to je jači, demokratski Liban. Oblast na granici će biti stabilnija. Hezbolah se neće slobodno kretati na jugu Libana. Iran i Sirija neće imati mogućnost da ponovo naoružaju Hezbolah. Stoga je jasno da će, nakon pune implementacije ove rezolucije i rezolucije 15-59, to biti još veći udarac za Iran,“ rekao je Mekormak.

Na početku pregovora u Ujedinjenim nacijama, administracija predsednika Buša je ukazala da se zalaže za snažne multi-nacionalne snage u južnom Libanu koje bi imale mandat Ujedinjenih nacija, ali ne bi direktno njima rukovodila birokratija svetske organizacije.

Na prošlonedeljnim pregovorima usvojena je odluka da se trupe UN u južnom Libanu, poznate kao UNIFIL, prošire sa 2000 na 15 hiljada vojnika. Te snage, koje su u Libanu od 1978. godine, bile su kritikovane strane Sjedinjenih Država i drugih analitičara kao ne-efikasne. Medjutim, portparol Mekormak je izjavio da će nove snage biti daleko snažnije od svog prethodnika i nastojao da umanji tvrdnje nekih bliskoistočnih stručnjaka da je jednomesečni rat učinio lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha regionalnim herojem i dodao da je ovo emocionalni momenat za narod širom Bliskog istoka. Medjutim, Mekormak je istakao da će narod Libana shvatiti da plan UN-a vodi većoj demorkatizaciji njihove zemlje, razoružanju Hezbolaha i sprečavanju te grupe da deluje na jugu zemlje.

XS
SM
MD
LG