Linkovi

Sikirica: Bez sagledavanja tržista Srbije teško praviti investicije na Balkanu


Stručnjak za investicone projekte u Inter-amerčkoj banci za razvoj u Vašingtonu,Veljko Sikirica, u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, osvrnuo se na potrebu ekonomske integracije balkanskih zemalja i na mogućnost intenzivnijeg ulaska stranih investicija u Srbiju.

Sikirica: Regionalna, evropska, pa i svetska ekonomska integracija je neminovna. Kao što je već poznato, u pismu 24 američka senatora predsedniku Bušu se na lep način definiše zašto se interesi Srbije podudaraju sa interesima Amerike i zašto Amerika tako gleda na taj region i podržava ekonomsku integraciju demokratske Srbije u evroatlansku zajednicu. Osnovna stvar je ta da se to podudara sa interesima SAD, imajući na umu da je Srbija od bitnog značaja za budućnost jugoistočne Evrope i reigonalnih interesa. Već je poznato, da je u jugoistočnoj Evropi došlo do integracije mnogih zemalja u Evorpsku uniju. Samom tom integracijom sada se interesi investitora prebacuju na Balkan. To je malo paradoksalno ali interesantno, jer na Balkanu još uvek postoji jeftina radna snaga i ta regualtiva nije tako opterečavajuća i zahtevna kao što je to slučaj u Evropskoj uniji. Kada neko hoće da nastupi na Balkanu, vrlo je teško zaobići Sribju. Srbija je na neki način centralna zemlja i gotovo da bez sagledavanja tržista Srbije i uključivanja tog tržista u investiciona ulaganja teško je praviti investicije na Balkanu. Imamo tu nekoliko primera, recimo sada počev od telekoma norveškog “Telenor” koji je uložio skoro dve milijarde dolara za kupovinu telekoma Mobi 63, u Srbiji su već prisutni “US Stil”, “Filip Moris“ i druge kompanije. Medjutim, ono što je sada aktuelno i do kraja godine treba da se ostvari jeste izuzetno važna investicija ruskog “ Gasproma” od skoro milijardu dolara.

Glas Amerike: Kako bi Srbija mogla da stvori uslove za još intenzivniji ulazak stranih investicija?

Sikirica: Ja bi rekao da Srbija uveliko radi na tome. Vrlo su pozitivne ocene koje su u poslednje vreme date u pogledu onoga što je Srbija ostvarila za poslednjih pet-šest godina. Vi znate da je list “ Fajnanšijal Tajms” nedavno proglasio Beograd kao grad budućnosti jugoistočne Evrope za 2006. i 2007.godinu. Znači to je lokacija na koju vas taj list upućuje, jer je dobra za investiciju. Naravno, nisu to bili neki obični uslovi koje je trebalo ispuniti, već su to bili veoma strogi kriterijumi vezani za ekonomski potencijal razvoja, troškove poslovanja, ljudske resurse, transportni sektor, pa i koji porcenat stanovništva, na primer, govori engleski, da bi ti poslovi mogli da se obave. Imate još jedan primer. Jedan od najboljih investicionih poduhvata u Evropi se smatra projekat “Airport city Beograd”. Istovremeno, Svetska banka sa svoje strane podržava Srbiji i ukazuje da je ta zemlja 2006. godina učinila najveći pomak da privuče strana ulaganja i da se sada može ulagati u Srbiju.


Glas Amerike: Šta bi se dalo dalje učiniti na planu jačanja srpske privrede i i ekonomske saradnje sa SAD?

Sikirica: Mislim da je važna činjenica da se obično gleda na velike kompanije, da se one privuku. Velike kompanije zahtevaju velika tržišta. Neznam da li je to prava mera sa jedni ili druge strane. Medjutim, meni je lično poznato da su manje i srednje američke kompanije, vrlo zainteresovane da ulaže u Srbiju i na to se treba koncentrisati. Siguran sam da će te kompanije naići na odlične partnere u Srbiji i da bi srpski privredni establišment trebalo da ih prihvati. Imate primer US Stila u Srbiji, kao uspešnog investicionog partnera, što je indikacija da će i kompanije, manjeg i većeg obima, koje bi išle na ovakva tržišta, kao što je srpsko, biti uspešne i barometar ekonomske budućnosti i propseriteta jer kada one investiraju to znači da njihov dolazak i istrajnost na tom tržistu nije spekulativne prirode nego dugoročno.

Svetska banka prihvatila nastavak članstva Srbije u grupaciji Svetske banke

U medjuvremenu, Svetska banka prihvatila je nastavak članstva Republike Srbije u grupaciji Svetske banke, saopštilo je danas Ministarstvo finansija Srbije. Predsednik Svetske banke Pol Volfovic uputio je pismo ministru finansija Srbije Mlađanu Dinkiću i njegovom crnogorskom kolegi Igoru Lukšiću u kome ih je obavestio da je Svetska banka prihvatila nastavak članstva Republike Srbije u grupaciji Svetske banke.

Volfovic je izrazio zadovoljstvo uspešnim dogovorom dve republike i ažurnošću servisiranja postojećih dugov.

"Zahvaljujući nastavku članstva u grupaciji Svetske banke, Srbiji je omogućen nesmetan nastavak realizacije postojećih povoljnih kreditnih aranžmana po IDA uslovima kojima se finansiraju razvojni projekti iz oblasti poljoprivrede, vodoprivrede, zdravstva, energetike i socijalne zaštite, kao i pristup značajnim dodatnim kreditnim sredstvima u skladu s razvojnim potrebama narednih godina", navedeno je u saopštenju ministarstva finansija Srbije.

XS
SM
MD
LG