Linkovi

Predsednik Buš: Hezbolah je napao Izrael započeo krizu i pretrpeo poraz u toj krizi


Hezbolah tvrdi da je postigao pobedu u ratu sa Izraelom, ali predsednik Buš kaže da će vreme dokazati da je ta ekstremistička organizacija, bazirana u Libanu, zapravo pretrpela poraz.

Hezbolah je napao Izrael, Hezbolah je započeo krizu i Hezbolah je pretrpeo poraz u toj krizi”, rekao je predsednik Buš i dodao da će narod Libana jednog dana shvatiti da ga je Hezbolah doveo u opasnost bez imalo brige za njegovo blagostanje.

Buš je dodao da je Hezbolah pri tom nastojao da destabilizuje mladu, demokratski izabranu vladu Libana.

Hezbolah svakako ima fantastičnu propagandnu mašineriju i tvrdi da je postigao pobedu. Ali, kako možete da tvrdite da ste postigli pobedu kada ste bili država u državi, bezbedni u južnom Libnanu a sada će vas zameniti libanska armija i medjunarodne snage?”

Predsednik Buš je to rekao na kraju dana ispunjenog sastancima sa vodećim vojnim i spoljnopolitičkim savetnicima, prvo u Pentagonu, a zatim u Stejt departmentu. Buš je rekao da je sukob u Libanu deo šire borbe izmedju slobode i terora i naglasio potrebu da se prekine veza izmedju Hezbolaha i - Sirije i Irana koji ga podržavaju. On je dodao da je Hezbolah bio ohrabren od strane tih država - sponzora i primetio da Iran pomaže i naoružane ekstremiste u Iraku.

Zadatak medjunarodne zajednice je da uporno podseća Irance na njihovu obavezu da ne razviju nuklearno oružje i na njihovu obavezu da ne podstiču terorizam.”

Ranije juče, portparolu Bele kuće Toniju Snou, postavljeno je pitanje da li će rezolucija UN moći da obezbedi bar prekid snabdevanja Hezbolaha oružjem iz Irana i Sirije.

To bi trebalo da bude jedan od rezultata. To će zahtevati da na severnu granicu Libana bude postavljen neko ko će moći da pruži bezbednost na taj način što će preseći, prekinuti, i možda čak zaustaviti dotok oružja u Liban iz Irana i Sirije.“

Medjutim, rezolucija koju je Savet bezbednosti UN usvojio prošle nedelje ne dotiče se pitanja bezbednosti na severnoj libanskoj granici. Snou je rekao novinarima da ne želi da prejudicira naredne korake Saveta bezbednosti UN, ali da treba nešto preduzeti kako bi se sprečio dotok oružja u Liban.

XS
SM
MD
LG