Linkovi

Britanska vlada smanjila nivo bezbednosne pretnje


Britanska vlada je smanjila nivo bezbednosne pretnje, ali je upozorila da i dalje postoji verovatnoća terorističkih napada. Zabrana unošenja ručnog prtljaga u avione je takodje nešto ublažena.

Britanski sekretar za unutrašnje poslove, Džon Rid, rekao je da je nivo bezbednosne pretnje spušten sa najvišeg, «kritičnog» na nešto niži - «ozbiljan». Taj nivo pripravnosti bio je na snazi i pre otkrivanja terorističke zavere prošle nedelje. Rid je, medjutim, naglsio da to ne znači da teroristička pretnja više ne postoji.

«Javnost treba da zna da možda postoje i drugi ljudi koji planiraju napade na Ujedinjeno kraljevstvo. Zbog toga je u toku nekoliko bezbednosnih operacija. Pretnja novog napada je i dalje veoma ozbiljna. Nivo pretnje je zvanično «ozbiljan» što znači da postoji velika verovatnoća novih terorističkih napada.»

Nivo pretnje je podignut na najviši stepen u četvrtak pošto su vlasti uhapsile 24 osobe u vezi sa navodnom zaverom da detoniraju tečni eksploziv u avionima tokom letova iz Britanija ka SAD. Posle otkrivanja zavere, britanske vlasti su zabranile unošenje gotovo bilo kakvog ručnog prtljaga u avione. To je dovelo do dugih redova na aerodromima i otkazivanja ili odlaganja mnogih letova. Novi propisi su danas nešto ublaženi. Britanski sekretar za transport, Daglas Eligzender, rekao je da će putnicima sada biti dozvoljeno da unose ručni prtljag veličine osrednje tašne, kao i elektronske uredjaje poput laptop kompjutera, što će predstavljati veliku olakšicu za mnoge poslovne ljude. Medjutim, putnici i dalje ne mogu da unose u avion pića ili druge tečnosti, izuzev mleka za bebe ili prepisane lekove u tečnom stanju. Artikle kupljene u bescarinskoj zoni na aerodromima putnici će moći da unose u avion, osima na letovima iz Britanije za SAD, gde potpuna zabrana i dalje ostaje na snazi. Sekretar za transport, Daglas Eligzender, rekao je da će novi propisi neminovno izazvati neugodnosti dok se putnici ne naviknu na njih.

«Prihvatam da će do zahtevati dodatni napor od strane avio kompanija i aerodromskih službi kao i nepogodnosti za putnike. Zaključak je da će se sadašnje teškoće na aerodromima verovatno nastaviti izvesno vreme dok nove procedure ne budu primenjene.»

Avio saobraćaj u Britaniji, posebno na Hitrou, najvećem i najopterećenijem aerodromu u zemlji, i dalje je poremećen, dok avio kompanije pokušavaju da izadju u susret putnicima čiji letovi su bili otkazani ili odloženi.

XS
SM
MD
LG