Linkovi

Koliko sati spavate svake noći?


Ukoliko ste kao većina nas, odgovor je nedovoljno. Naučnici su medjutim, ustanovili da će vam dovoljno odmora pomoći da osvežite memoriju i da se setite i više od toga gde ste poslednji put ostavili ključeve od automobila.

Studija radjena na 60 zdravih, mladjih ljudi ustanovila je da manjak sna ima negativan efekat na sposobnost mozga da razvrsta i sačuva nedavno pamćenje. Doktor Džefri Elenbogen učestvovao je u izradi ove studije.

»Spavanje ustvari pomaže da se ativira memorija i čini je jačom.»

Medicinski istraživači sa univerziteta Harvard i univerziteta Pensilvanije rekli su nekim studentima da odspavaju pre nego što budu testirani o tome šta su upravo naučili. Ostali studenti nisu spavali. Oni koji su spavali imali su preciznija sećanja od onih koji su ostali budni.

»Dovoljno spavanja tokom noći osnažuje i stabilizuje memoriju.»

Veza izmedju spavanja i memorije ustanovljena je pre mnogo godina. Medjutim, teorija je ostala kontroverzna zato što istraživači nisu sigurni kako mozak razvrstava memoriju. Bez tog dokaza mnogi naučnici kažu da nemaju zaključak kako spavanje utiče na taj proces. Ova nova studija «deklarativne memorije», što je mogućnost ponovnog poziva činjenica i dogadjaja, pokazuje značajna poboljšanja posle spavanja. Istraživanje Nacionalne fondacije za spavanje u Sjedinjenim Državama pokazalo je da su tinejdžeri medju onima sa najmanje sna … i da većina Amerikanaca izmedju 18 i 54 godine spava prosečno 6 sati noću. Zdravstveni stručnjaci ističu da je sedam do osam sati odmora ono što je većini od nas potrebno kako bi se suočili sa sledećim danom.

XS
SM
MD
LG