Linkovi

Biti fizički aktivan u dnevnim aktivnostima produžava život


Populacija u zapadnim zemljama stari. Medjutim, taj trend se pojavljuje i u zemljama u razvoju kao što je Kina. Održavati ljude zdravim u starijim godinama ne utiče samo na sistem zdravstvene nege u zemljama već i na društvo i ekonomiju.

U izradi studije, istraživači su pratili ljude kao što je Naomi Glas koja i dalje čisti svoju kuću i bavi se volonterskim radom.

»Nikada nisam imala dan za koji sam morala da mislim kako da ga ispunim. n je uvek bio ispunjen ovim ili onim».

Sudeći prema rezultatima studije, što je više kretanja, život je duži. Istraživanje je objavljeno u časopisu Američkog medicinskog udruženja. Istraživači iz nekoliko institucija pratili su oko 300 starijih ljudi izmedju 70 i 82 godine tokom nekoliko godina. Istraživanje je koordinirao Nacionalni institut za starost na čijem čelu je Tod Manini.

«Sve vreme smo koristili energiju, a nju telo ispušta kao karbon dioksid».

Istraživači su merili količinu karbon dioksida u mokraći učesnika studije. Oni su pili specijalnu vodu kako bi količina karbon dioksida mogla da bude vidljiva. Istraživači su želeli da ustanove koliko je energije iskorišćeno u dnevnom vežbanju, kao što je hodanje uz stepenice.

«Ustanovili smo da su u periodu od osam godina, stariji u niže aktivnoj grupi imali tri puta veći rizik od smrti u poredjenju sa starijima u više aktivnoj grupi».

Naomi Glas je zadovoljna vestima.

»Mislim da je ohrabrujuće za ljude da znaju da mogu da održavaju svoje zdravlje ili da ga čak poboljšaju samo uz uobičajene aktivnosti».

Studija nije razmatrala razloge zašto su povećane aktivnosti povezane sa manjim rizikom od smrti. Ali, Manini kaže da aktivnošću najverovatnije može da se bori sa srčanim oboljenjima i rakom. On kaže da je za starije svako pomeranje bolje od nikakvog i da uobičajene dnevne aktivnosti mogu starijima da obezbede dovoljno vežbanja.


XS
SM
MD
LG