Linkovi

Čertof: Zavera koja je otkrivena u Britaniji nosi jasno obeležje Al Kaide


Sekretar za unutrašnju bezbednost Majkl Čertof rekao je da je njegov glavni prioritet, posle obelodanjivanja terorističkog plana u Britniji, da otkrije da li su zaverenici imali nekakve veze sa ljudima u SAD.

Gostujući u programu mreže CBS, sekretar Čertof je naglasio da je prioritet da se vidi da li su teroristi imali saradnike u SAD.

“Dok ovo govorim, nemamo nikakve indikacije da je postojalo bilo kakvo aktivno planiranje u SAD, niti da su postojali planovi za operacije unutar SAD. Ali kako nove informacije postaju dostupne, što je doslovno svakog sata, to će biti glavna tema kojom ćemo se baviti.”

Britanske vlasti su uhapsile preko 24 osobe, pod sumnjom da su učestvovali u zaveri da tokom letova izazovu istovremene eksplozije u većem broju aviona, pomoću tečnog eksploziva. Sekretar Čertof je, u programu mreže NBC izjavio kako veruje da su britanske vlasti – kako se izrazio – “pokupile glavne učesnike zavere.”

“Ne znamo, međutim, da li ima nekih veza koje bi mogle da dovedu do grupa koje još nisu uhvaćene. Moramo takođe da mislimo i na druge grupe koje bi mogle da poveruju da im se sada pruža prilika da iskoriste to, što smo se mi usredsredili na ovu zaveru, kako bi pokušale da izvrše svoje napade.”

Sekretar Čertof nije izneo nikakve jasne optužbe, ali je dodao da zavera koja je otkrivena u Britaniji, kako je rekao, nosi jasno “obeležje” Al Kaide, na osnovu sofisticiranosti i razmera plana. Majkl Čertof je ukazao da su SAD, posle 11. septembra 2001, uspele da ubiju ili uhvate veći broj vođa Al Kaide. Istovremeno, vodeći Demokrata u odboru Predstavničkog doma za obaveštajne aktivnosti, Džejn Harman, izrazila je zabrinutost da bi i drugi teroristi mogli da se odluče da imitiraju Al Kaidu.

“Vođstvo Al Kaide je desetkovano. Međutim, kao što smo otkrili, u pitanju je Hidra sa više glava, kojoj rastu nove glave. A sa tim imitatorima, koje Al Kaida inspiriše, ali kojima ne upravlja, svet je mnogo opasniji.”

Predsedavajući Komisije koja je ispitivala događaje od 11. septembra 2001, Republikanac Tom Kejn takođe je zabrinut i smatra da najnoviji događaji u Britaniji treba da budu poziv na uzbunu.

“Mislim da se puno stvari događa u svetu, što je muslimane navelo da SAD zamrze mnogo više neko ikada do sada. Posle 11. septembra postojala je određena doza simpatije prema nama. Od tada je došlo do rata u Iraku, a tu je i naša stalna podrška Izraelu.”


Kejn je naglasio da je jedan od osnovnih problema da se iznađe način kako se izboriti sa radikalizacijom muslimana, o čemu su govorili on i njegov ko-predsedavajući Li Hamilton. Kejn je naglasio da teroristi dolaze iz redova siromašnih, nezaposlenih i onih bez nade u bolji život.

XS
SM
MD
LG