Linkovi

Branko Terzić: Novi energetski investicioni projekat na Balkanu


Ekspert za globalnu energiju u firmi Deloitte and Touche, Branko Terzić, u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, osvrnuo se na značaj najnovijeg grčko - američkog energetskog investicionog projekta na jugoistoku Evrope.

Terzić: Reč je o veoma važnom projektu od milijardu i dvesto miliona do tri milijarde evra u koji su sredstva uložili grčka nacionalna električna kompanija “PPS”, jedna od najvećih na Balkanu, i američki partner “Kantur Global”, koja je finansijski jaka i ima iskusan i stručan menadžment. Ono što je veoma važno jeste da još jedna velika američka kompanija ulaže u Srbiju.

Glas Amerike: Kakvu bi ulogu mogla da ima Srbija na energetskom tržištu jugoistočne Evrope?

Terzić: Srbija bi mogla da ima nekoliko uloga. Prvo, srpski energetski disribucioni sistem je od presudne važnosti jer je u samom centru regionalne energetske mreže od čega bi Srbija mogla da ima finansijske koristi dok vrši distribuciju električnu energiju iz jedne zemlje u drugu. Drugo, srpske elektrane će moći da se takmiče na regionalnom tržistu i treće, Srbija bi bila primarna lokacija za izgradnju novih elektrana sa konvenicionalnom ili novom tehnologijom. To je izvanredna prilika za Srbiju da bude jedan od glavnih aktera na regionalnom tržištu.

Glas Amerike: Kako bi se stvaranje takvog novog tržista odrazilo na tipičnog potrošača struje u Srbiji?

Terzić: U prošlogodišnjoj studiji nacionalne laboratorije utvrdjeno je da bi region mogao da uštedi elekričnu energiju efikasnijom upotrebom postojećih elektrana u iznosu do 120 miliona dolara godišnje. Naravno, deo uštedjenih sredstava bi pripao Srbiji. Korist za srpskog potrošaša bi bila niža cena struje koja bi se dobila od proizvodjača sa nižim cenama, dok bi druga olakšica bila stvaranje novih radnih mesta, ako, nadam se, u Srbiji budu izgradjene nove elektrane. I treće, povoljnijim energetskim cenama, celokupna ekonomija bi imala koristi, što bi pomoglo Srbiji da postane konkurentnija na regionalnom i globalnom tržištu.

Glas Amerike: Neki stručnajci smatraju da je jugoistočnom delu Evrope potrebno 15 do 20 milijardi evra za obnovu energetske infrastrukture. Koliko bi od tog iznosa bilo namenjeno Srbiji?

Terzić: Srbija će morati da se takmiči za ta sredstava. Što se tiče elektrana, one će biti locirane tamo gde bi dostava zaliha goriva bila najbolja i gde postoji odovarajuća mogućnost za distribuciju električne energije. Druga investicija bi bila u samom prenosu isporuke energije, gde bi Srbija, zahvaljujći svojoj jedinstvenoj geografskoj poziciji, trebalo da bude sasvim konkurentna u privlačenju novih investicija. Kao i svemu drugome, srpska privrade će morati da konkuriše i mislim da ima dobre šanse da uspe.

XS
SM
MD
LG