Linkovi

Opasnost od ponovnog izbijanja sukoba i dalje velika


Krhki prekid vatre održao se u Libanu, nakon 33 dana rata izraelske vojske i ekstremista libanskog Hezbolaha, ali je opasnost od ponovnog izbijanja sukoba i dalje velika, o čemu svedoči nastavak sporadičnih okršaja, u kojima je ubijeno šest gerilaca. Nije bilo izveštaja o većim sukobima, ali je izraelska vojska saopštila da su njeni vojnici ubili dvojicu boraca Hezbolaha u odvojenim incidentima. U medjuvremenu, hiljade raseljenih Libanaca zakrčile su puteve nastojeći da se vrate u svoja mesta i selana jugu zemlje. Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je da prekid vatre eliminiše Hezbolah kao državu unutar države, dok je lider te organizacije Hasan Nasralah rekao da su njegovi borci izvojevali «stratešku, istorijsku pobedu» protiv Izraela.

Švedska na medjunarodnu donatorsku konferenciju o pomoći Libanu

Švedska je pozvala predstavnike 60 zemalja na medjunarodnu donatorsku konferenciju o pomoći Libanu. Švedski zvaničnici su saopštili da je konferencija zakazana za 30. avgust u Stokholmu I da će se usredsrediti na humanitarnu pomoć i trenutnu obnvou Libana. Ta zemlja je prertrpela matrerijalnu štetu od više milijardi dolara tokom izraelske vazdušne kampanje sa ciljem da se gerilci Hezbolaha isteraju iz južnog Libana. Švedski premijer Joran Peršon je prošle nedelje ekao libanskim liderima da će sazvati donatorsku konferenciju nakon što rezolucija UN o prekidu vatre stupi na snagu. U današnjem saopštenju, švedski ministar inostranih poslova, Jan Eliason, pozvao je medjuanrodnu zajednicu da pruži podršku teško pogodjenom narodu Libana.

Palestinski napadači oteli dvojicu stranih novinara u Pojasu Gaze

Prema iskazima očevidaca, palestinski napadači oteli su dvojicu stranih novinara u Pojasu Gaze. Novinari rade za mrežu Foks, a jedan od njih je američki državljanin. Dodatni detalji o otmičarima i novinarima za sada nisu objavljeni. Ranije danas, zvaničnici u palestinskim bolnicama saopštili su da je u izraelskom napadu na severu Pojasa Gaze ubijeno troje Palestinaca, uključujući jednog tinejdžera. Izraelska vojska je saopštila da je otvorila vatru na palestinskeekstremiste nakon što su oni ispalili dve rakete na izraelski grad Aškelon. Palestinska ekstremistička grupa Islamski džihad preuzela je odgovornost za taj raketni napad u kojem nije bilo žrtava.

XS
SM
MD
LG