Linkovi

Kompanija Apple predstavila svoju novu ponudu tržištu


Nakon nekoliko verzija popularnih Ipoda i laptop računara sa novom Intelovom tehnologijom, Apple je na svojoj godišnjoj konvenciji predstavio i nove desktop računare, kao i posebne sisteme za korisnike sa izvjesnim stepenom invaliditeta.

Četvorodnevna velika godišnja Konvencija komjuterskog giganta, kompanije Apple, završena u San Francisku. Riječ je o skupu sa koga se tradicionalno na tržište lansira neki novi Appleov proizvod. Ovoga puta to je profesionalni dekstop računar -Mac Pro. Mac Pro radi dva puta brže od svog prethodnika i košta oko 2500 dolara.

Apple je takođe prikazao i novu generaciju operativnog sistema iz serije Mac OS X – nazvanu Leopard. Čelnici kompanije kažu da novi OS nudi značajan broj novih i unaprijeđenih funkcija. Jedna od njih je poboljšani IChat koji će korisnicima omogućiti da se u toku četovanja nađu ispred fotografije ili video snimka. Program Universal Access za ljude sa oštećenim vidom, sluhom i kretanjem takođe je predstavljen. Novina je funkcija glasa koji iščitava sadržaj na ekranu.

U ponedjeljak je Apple objavio da je transfer na Intelove procesore kompletiran, a prvi čovjek kompanije Steve Jobs pohvalio je nove proizvode..

"Naši prijatelji iz Majkrosofta potrošili su preko pet milijardi dolara na istraživanaj i razvoj, ali ovih dana oni izgleda samo kopiraju Apple i Google, što govori da ipak nije sve u novcu."

Jobs, međutim nije pomenuo skandal u vezi sa dionicama kompanije Cupertino, u Kaliforniji koja proizvodi račinare tipa Mac i iPod muzičke plejere. Prošle nedjelje Apple je objavio da će možda morati da preda računovodstvene knjige od 2002 na ovamo kako bi se utvrdilo šta se dešavalo sa prodajom dionica.

Portparol kompanije nije htio da govori o detaljima rekavši da će se Apple oglasiti tek pošto interna istraga bude okončana.

Analitičari vjeruju da će cjelokupna linija Appleovih novih računara, koji koriste iste čipove kao i PC rivali sa Majkrosoftovim Windowsom, povećati Appleov udio na tržištu kompjuterske industrije u Americi. Trenutno je taj dio kolača manji od 5 odsto.

XS
SM
MD
LG