Linkovi

Kapčan: Beograd, čini mi se, pokušava da tiho progura podelu Kosova


Čarls Kapčan, profesor međunarodnih studija na univerzitetu «Džordžtaun» smatra da je -u situaciji nepomirljivih stavova Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova -međunarodnoj zajednici ostalo samo da nametne rešenje. Kapčan, u eksluzivnom razgovoru za Glas Amerike kaže da se takav zaključak može izvesti iz dosadašnjeg toka pregovora, koji nisu dali vidljive rezultate:

«Dosadašnji pregovori, po svemu sudeći, nisu dali rezultat. Rezultata, odnosno dogovora, nema ni kada su u pitanju tehnička pitanja, poput decentralizacije, ali ni kada je reč o konkretnim razgovoima o statusu. Albanci koji čine više od 90 odsto populacije na Kosovu kažu da je za njih samo nezavisnost prihvatljiva i da su spremni da razgovaraju o modalitetima te nezavisnosti. Beograd, sa druge strane, kaže da je prihvatljivo sve osim nezavisnosti i da su spremni da razgovaraju o modalitetima takvog rešenja. To su dve nepomirljive pozicije u kojima nema zajedničkih momenata i izgleda da ih, po svemu sudeći, neće ni biti. Problem je i to što bi za 99.9 odsto političara u Srbiji prihvatanje nezavisnog Kosova značilo političko samoubistvo. Izgleda da Koštunica, Tadić i drugi lideri Srbije od međunarodne zajednice sada traže da jednostavno nametne rešenje za kosovski status. Oni na neki način kažu – mi nezavisnost ne možemo prihvatiti, a pošto je verovatno ne možemo sprečiti, vi je nametnite. Srbija će se potom buniti i iskazivati nezadovoljstvo, ali njeni lideri neće biti okrivljeni za takav ishod»

Profesor Kapčan tvrdi da će to nametnuto rešenje najverovatnije biti definisano kroz rezoluciju Saveta bezbjednosti UN.

«To bi jednostavno značilo da bi UN, rezolucijom Saveta bezbednosti Kosovo prihvatile kao nezavisnu državu i da samim tim, prihvatajući odgovornost za takvu odluku, pomognu Kosovu da profunkcioniše kao država. To svakako znači i vojno prisustvo, posebno na severu Kosova», kaže Kapčan i ističe da je pitanje podele Kosova i dalje na stolu, ali da je mala verovatnoća da će međunarodna zajednica prihvatiti tu opciju:

«Beograd, čini mi se, pokušava da tiho progura podelu Kosova. Međunarodna zajednica se tome odlučno protivi, jer ne želi da otvori «pandorinu kutiju» na jugu Srbije. Podela Kosova se verovatno neće desiti, ali trebalo bi imati u vidu da postoji opasnost da bi na Kosovu opet moglo da dođe do nasilja. Iako međunarodna zajednica želi da se sve ovo završi i da se nekako oslobodi odgovornosti za Kosovo, povlačenje međunarodne zajednice sa Kosova neće biti moguće u doglednom vremenu».

Čarls Kapčan ne veruje da će Rusija uložiti veto na rezoluciju Saveta bezbednostu UN o kosovskom statusu.

«Mislim da će Rusija prihvatiti rezuluciju, da je u suštini neće blokirati. Rusi zaista ne vole podele po etničkim granicama i imaju istorijsko savezništvo sa Srbijom, ali kada pitamo - šta je tu za Ruse, šta oni time dobijaju – videćemo da Rusija nema strateških interesa na Kosovu. Ako budu birali između ozbiljnog pogoršanja odnosa sa Evropskom unijom i SAD sa jedne, i prihvatanja rezolucije UN o Kosovu na drugoj strani, mislim da će Rusi biti uzdržani, kako bi ta rezolucija bila prihvaćena».

XS
SM
MD
LG