Linkovi

Autokonfuzija nova metoda uništavanja moljaca


Kada je Kraljevska opera u Londonu 1999. godine otvorila svoju novu scenu, to su pozdravili i izvodjači i publika. Preko potrebna modernizacija učinila je zgradu prijatnijom i za rad i za uživanje u muzici.

Na žalost, ona je istovremeno postala vrlo udobna za kućne moljce. Novi uredjaji za klimatizaciju stvorili su idealne uslove za njihovo razmnožavanje. U skladištu često ima na hiljade kostima, u kojima moljci mogu da polažu jaja, dok ih u fundusu opere ima još 750 hiljada. Najteže su pogodjeni baletski trikoi, jer su natopljeni znojem, čiji ukus moljci prosto obožavaju.

Krpljenje oštećenih kostima jedan je od razloga što opera zapošljava 13 krojača i krojačica, a troškovi popravki koštaju i više desetina hiljada funti godišnje. Tradicionalne metode uništavanja moljaca bile su ili preksupe ili opasne za okolinu, pa je opera počela da primenjuje novu metodu takozvane autokonfuzije. Umesto da ubija moljce ta metoda ih samo sprečava da se razmožavaju.

Mužjaci moljca namamljuju se u klopke u kojima se zaprašuju feromonima ženki, što im veoma otežava da pronalaze partnerke. Feromonske klopke smislila je firma Egzosekt, specijalizovana za uništavanje insekata.

Najvažniji sastojak klopki je prašak prirodnog voska koji se lepi za noge i pipke insekata, prenoseći feromone. Ta ekološki bezbedna tehnika prvi put je primenjena za zaštitu jabuka od štetočina.

Kraljenska opera sada ima klopke za moljce u čitavoj zgradi u Kovent gardenu, kao i u svom ogromnom fundusu, u Južnom Velsu.

XS
SM
MD
LG