Linkovi

13. avgusta navršava se 5 godina od postizanja Ohridskog sporazuma


Sporazum je doveo do ustavnih amandmana kojima je u zamenu za mir unapredjen položaj makedonskih Albanaca.

Krhka ravnoteža u medjuetničkim odnosima kolabirala je 2001. kada su izbili sukobi izmedju makedonskih snaga bezbednosti i samoproglašene UČK i Makedonija se našla na rubu gradjanskog rata. On je sprečen zahvaljujući političkim i društvenim reformama koje su sukobljene strane -- uz posredstvo SAD i EU -- prihvatile pre pet godina u Ohridu posle višenedeljnih teških pregovora. Politički analitičar Brus Džekson smatra Ohridski sporazum primerom uspešne diplomatije.

“Mislim da je Ohridski sporazum jedno od značajnijih ostvarenja protekle decenije. Nekoliko stvari je uradjeno: postavljeni su temelji integracije južnog Balkana u evropske institucije i uspostavljena je atmosfera stabilnosti u okruženju oko Makedonije.”

Džekson ukazuje da se Ohridski sporazum pozitivno odrazio i na širi balkanski region jer -- da nije postignut -- pregovori o statusu Kosova i nezavisnost Crne Gore ne bi bili mogući. U medjuvremenu, usvojeno je svih petnaest ustavnih amandamana predvidjenih sporazumom. Medjutim, mada je taj dogovor sprečio ozbiljniji konflikt, situacija na terenu i dalje je zategnuta dok dve etničke zajednice -- makedonska i albanska -- žive uglavnom odvojeno.

Političke stranke obe strane nastavljaju da koriste strah i nacionalizam kao sredstva u sticanju podrške, što se pokazalo i na nedavnim izborima. Makedonska privreda i dalje je u lošem stanju, a stopa nezaposlenosti iznosi 35%. Analitičar Sajmon Serfati iz Centra za strategijske i medjuanrodne studije ukazuje da ni jedan mirovni sporazum ne može po kratkom postpuku da reši probleme koji opstaju decenijama, ali da je Makedonija na pravom putu.

“Potrebno je da shvatimo da se istorija odvija sporijim tempom od onoga koji vidimo na TV ekranima. Ja sam ustvari iznenadjen brzinom kojom se postižu uglavnom pozitivne stvari u Makedoniji.”

Serfati smatra da je članstvo Makedonije u NATO i EU samo pitanje vremena. A SAD, EU, NATO i OEBS izdali su zajedničko saopštenje uoči godišnjice Ohridskog sporazuma sa pohvalama o ”značajnom progresu koji je Makedonija ostvarila u pravcu razvoja stabilne, demokratske i multinacionalne države.“ U istom saopštenju izražena je dalja predanost Zapada damokratiji u Makedoniji.

XS
SM
MD
LG