Linkovi

Savet bezbednosti UN jednoglasno usvojio rezoluciju o prekidu sukoba u Libanu


Savet bezbednosti Ujedinjenh nacija jednoglasno je u petak uveče rezoluciju koju su predložile Sjedinjene države i Francuska. Tim dokumentom se poziva na potpun prekid vatre između izraelskih snaga i pripadnika Hezbolaha u Libanu.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je nakon intenzivne debate revidiranu rezoluciju o okončanju sukoba u Libanu. Američki državni sekretar, Kondoliza Rajs, optutovala je u Njujork u nastojanju da sa britanskim, danskim, francuskim i kolegama iz Gane, Grčke i Slovačke izdejstvuje usvajanje tog dokumenta. U izmenjenom tekstu rezolucije poziva se Hezbolah da momentalno prekine napade na Izrael, dok se od jevrejske države tražii da odmah obustavi sve svoje operacije.

Po uspostavljanju primirja, rezolucija predviđa povlačenje iztralskih snaga iz južnog Libana i raspoređivanje 1500 libanskih vojnika, koji bi uz pomoć snaga Ujedinjenih nacija, nadgledale dalje povlačenje. Državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je da će rezolucija pomoći libanskoj vladi da proširi suverenitet nad teritorijom zemlje, u čemu će joj pomoći nove međunarodne mirovne snage koje će delovati u sklopu proširenog mandata postojećih «plavih šlemova», takozvane misije UNIFIL.

«Iako će nositi isto ime, ne radi se o istim snagama. To će biti pojačani UNIFIL kao što je tražila libanska vlada. Nove snage će imati proširen mandat, veći obim operacija, biće bolje opremljene i daleko brojnije. Libanske oružane snage, zajedno sa ovim novim stabilizacionim snagama, biće respoređene na jugu Libana da štite narod i osiguraju da naoružane grupe poput Hezbolaha ne ugrožavaju njihovu bezbednost».

Rezolucijom se naglašava neophodnost da vlada u Bejrutu preuzme kontrolu nad celom teritorijom Libana i razoruža sve paravojne grupe, poput Herzbolaha. Savet bezbednosti UN kritikovalo je nekoliko izlagača zbog neblagovremenog preduzimanja akcije. Među njima je i generalni sekretar Kofij Anan:

"Ne želim da propustim da kažem koliko sam razočaran što Savet bezbesnosti ovo nije uradio mnogo ranije. Uveren sam da moje razočarenje i frustraciju dele milioni ljudi širom sveta. Svi članovi Saveta moraju biti svesni da je nemogućnost da se reaguje ranije teško uzdrmala veru sveta u autoritet i integritet Svetske organizacije".

Anan je dodao da je odlaganje išlo u korist ektremista.

Prihvaćenom Rezolucijom se takođe Izrael i Liban pozivaju da preduzmu korake za postizanje dugoročnog rešenja i bezbednosnih aranžmana koji uključuju razoružavanje paravojski. Kondoliza Rajs kaže da je Hezbolah uvukao Liban neželjeni rat i dodaje da međunarodna zajednica sada ima veliku odgovornost da pomogne libanskom narodu da izgradi trajni mir.

«Sjedninjene Države su već dale veliki doprinos humanitarnim nastojanjima i u Libanu i u Izraelu, a planiramo da damo i više u periodu nakon prekida vatre, počev sa 50 milona dolara hitne pomoći Libanu».

Libanska vlada i kabinet premijera Ehuda Olmerta razmotriće rezoluciju danas (subota), odnosno sutra. Druga rezolucija koja se očekuje za jedan mesec baviće se pitanjima kao što je oslobađanje dvojice izraelskih vojnika, koje je Hezbolah zarobio na početku konflikta. Svetske agencije su u petak uveče objavile da je izraelski premijer Olmert prihvatio nacrt rezolucije i da je o svojoj odluci obavestio SAD. Olmert će kako je saopštteno, u nedelju preporučiti vladi da rezoluciju prihvati.

XS
SM
MD
LG