Linkovi

Grundet: Nadam se da će kampanja u Crnoj Gori biti “civilizovana”


Šef posmatračke misije ODIHR Jorgen Grunet nada se da će predizborna kampanja U Crnoj Gori biti “civilizovana” poput referendumske, uprkos formalnom ulasku srpskih radikala na crnogorsku političku scenu.

Grunet je kazao da je situacija sa septembarskim izborima malo drugačija od one na referendumu i da je ODIHR veoma zainteresovan da vidi kako će na njima proći Srpska lista i Pokret za promjene "u smislu rezultata i ponašanja u kampanji”. Grunet je rekao da ne zna da li će dolazak Srpske radikalne tranke radikalizovati crnogorsku političku scenu.

“Nadam se da ćemo vidjeti civilizovanu kampanju poput one prije referenduma, koja je bila izuzetno dobro vođena, zreo politički proces kao što smo napisali u našem završnom izvještaju”, rekao je on.

Grunet je kazao da će posao njegovog tima biti manje-više isti kao na referendumu, ali da će sada biti manje posmatrača, 17 dugoročnih, koji stižu u utorak, i 150 kratkoročnih. Grunet je rekao da ODIHR ne treba da se miješa u spor oko novca za finansiranje kampanje koji je navodno potrošen za referendum, jer je to unutrašnje pitanje Crne Gore.

Izvršni odbor Socijalističke narodne partije utvrdio je poslaničku i odborničke liste za predstojeće parlamentarne i lokalne izbore. Nosilac liste je predsjednik partije Predrag Bulatović, dok su na drugom i trećem mjestu potpredsjednici Srđa Božović i Božidar Milović.

Bivši crnogorski predsjednik Momir Bulatović potvrdio je da će podržati Srpsku listu na izborima zakazanim za 10. septembar, ali da to ne znači njegov povratak na političku scenu.

"Pomoći ću im u izbornom dijelu, jer je to moj dug kao maltene saodgovornog za ekonomske gluposti koje se dešavaju u Crnoj Gori", rekao je Bulatović.

On je kazao da će za koaliciju Srpska lista biti angažovan kao ekonomski ekspert.


XS
SM
MD
LG