Linkovi

Sanda Raškovich-Ivić: Srbija spremna na podelu Kosova


Prvi put posle pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića, neki visoki funkcioner vlasti spomenuo je podelu kosova kao moguće rešenje za budući status te pokrajine.

Predsednica Koordinacionog centra Sanda Raškovich-Ivić izjavila je da bi Srbija bila spremna na podelu Kosova ukoliko se za pokrajinu ne pronađe neko drugo dugoročno rešenje. Ukoliko se Srbi i Albanci suoče sa činjenicom da je zajenički život nemoguć i ako se međunarodna zajednica suoči sa tom činjenicom, onda bi neka vrsta podele Kosova predstavljala rešenje za obe strane, rekla je Rašković-Ivić.

Iako se Sanda Rašković Ivić smatra visoko kotiranim zvaničnikom srpske administracije, nema reagovanja drugih funkcionera vlasti. Savetnik srpskog premijera Slobodan Samardžić odbio je da komentariše izjavu predsednice Koordinacionog centra za Kosovo i jedino naglasio da to nije nikakav zvaničan stav.

Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić podsetio je da je Kontakt grupa već zaključila da apsolutno ne dolazi u obzir podela Kosova i ističe da postoji politički razlog zbog koje zvaničnici vlasti plasiraju takve priče.

Loša strana predloga o podeli je, kaže Janjić, u tome što na Kosovu postoji previše ekstremista i na albanskoj i na srpskoj strani kojima je izuzetno atraktivna priča o podeli i koji su za rešenje preko noći.


XS
SM
MD
LG