Linkovi

Liban: Nastavljeni sukobi uz veliki broj žrtava i ranjenih


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_israel_lebanon_soldier_riffle_12aug06_eng_195.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>Više stotina izraelskih vojnika prebačeno je helikopterima na jug Libana kao deo najavljene šire vojne akcije protiv Hezbolaha, saopštila je izraelska vojska.

"Došlo je do helikopterske operacije na jugu Libana u koju je uključeno stotine vojnika kao deo širenja vojnih operacija".

Prebacivanje vojnika usledilo je neosredno nakon što je Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju kojom se Izrael i libanski Hezbolah pozivaju na potpuni prekid vatre.

" hspace=2 src="/serbian/images/ap_israel_lebanon_soldier_tank_12aug06_eng_210.jpg" width=169 align=right vspace=2 border=0>Izraelski vojska danas je saopštila da je više od 30 izraelskih vojnika ranjeno u sukobima, dok je izraelski radio preneo da je ranjeno 54 vojnika. Do ranjavanja vojnika je došlo u trenutku kada je izraelska vojska proširila kopnenu akciju, utrostručujući broj svojih vojnika na jugu Libana, kazao je general Dan Haluc.

Pre najnovijeg povećanja broja oružanih snaga, izraelske snage u Libanu imale su oko 10.000 vojnika. I pored usvajanja rezolucije u UN, u izraelskim vazdušnim i kopnenim napadima u Libanu danas je poginulo najmanje 19 osoba. Najžešći napadi dogodili su se u selu Račaf, sedam kilometara od granice sa Izraelom, gde je, prema bezbednosnim izvorima, poginulo najmanje 15 civila.

Istovremeno, televizijska stanica Al Manar, bliska ekstremističkom Hezbolahu, prenela je da su pripadnici Hezbolaha ubili sedam izraelskih vojnika i uništili 21 tenk u borbama koje se vode na jugu Libana. U izveštaju te televizije se ne navodi gde su ubijeni izraelski vojnici, ali je u više odvojenih saopštenja Hezbolah potvrdio da su njegovi borci napali iz zasede kolonu tenkova u dolini Vadi al Hudžair, jugoistočno od grada Mardžajona, gde su izraelske snage pokušale dublji prodor. U izraelskoj vojsci za sada nije bilo komentara na saopštenja Hezbolaha.

Izrael planira da prekine ofanzivu

Izrael planira da prekine ofanzivu u Libanu u ponedeljak ujutru, ali će nastaviti sa
čišćenjem oblasti koje je zauzeo, rekao je danas visoki zvaničnik u izraelskoj vladi.

"Izrael će okončati svoju ofanzivu, a onda će pocceti sa čišćenjem oblasti" u južnom Libanu od ekstremista Hezbolaha, rekao je izraelski zvaničnik.

Izvestan broj izraelskih vojnika došao je danas do reke Litani na jugu Libana. Litani, koja se nalazi oko 20 kilometara severno od izraelsko-libanske granice, linija je iza koje bi radikalni Hezbolah trebalo da se povuče po rezoluciji UN.

XS
SM
MD
LG