Linkovi

Obnovljiva energija koju proizvoditi bicikl


Telefoni i kompjuteri u ruralnim oblastima udahnuli su nov život jednom starom pronalsku.

Svetska banka je saopštila da milioni ljudi u nerazvijenim zemljama nemaju pristup osnovnim komunikacijama, neophodnim za realizaciju brojnih ciljeva u oblasti zdravstva, obrazovnaja i ekonomije. Komunikacione mreže, koje su prisutne u industrijalizovanim državama, često zaobilaze udaljene ruralne oblasti, zbog visoke cene i slabih mogućnosti za održavanje. Pored toga, ruralne oblasti nemaju pouzdane izvore energije.

Medjutim, odnedavno neprofitna organizacija “Inveneo“ nudi mogućnost jeftine instalacije i obezbeđivanja energije. Lora Melou iz iz te kalifornijske organizacije kaže da su ponuđeni sistemi operativni u svim klimatskim uslovima, da troše neznatnu količinu energije i da se napajaju iz obnovljivih energetskih izvora. Solarna energija je čest izbor, kaže Lora melou.

“ Solarna energija se može koristiti u područjima se većim brojem sunčanih dana, ali je nedostupna u oblastima gde je drveće visoko i gusto. Imate i vetar, ali tu je potrebna lokacija gde imate stalano strujanje vazduha.”

Umesto toga, kaže Lora Melou, bicikli, kao glavno prevozno sredstvo u mnogim delovima sveta, predstavljaju idealan izvor energije za komunikacione mreže.

“ Ako je monsunska sezona i imate tri ili četiri dana bez sunca, možete koristiti bicikl kao sekundarni energetski izvor, pod uslovom da nemate veliku potrebu za energijom. Bicikl povezan sa generatorom puni bateriju, a sistem radi na baterije. Za oko 15 minuta okretanja pedala dobijete oko sat energije za rad na računaru.”

Prvi sistem kompanije Inveneo instaliran je prošle godine u Ugandi. Njime je, na bežičnu mrežu konektovano pet sela. Melou kaže da lokalno stanovništvo koristi taj sistem za poboljšanje poslovnih aktivnosti.

“ Koriste sistem da bi razgovarali, čuli šta se dešava u okolini i na pijaci, da bi ustanovili koja je najbolja cena za njihove proizvode. Takodje se koordinira zajednički tarnsport proizvoda do lokacija na kojima se proizvodi mogu bolje prodati“.

Računari, kaže Lora Melou, koriste i za pomoć u obrazovanju seoske dece.

XS
SM
MD
LG