Linkovi

Mnogi u Ukrajini još uvek neprijateljski raspoloženi prema Sjedinjenim Državama


Mnogi u Ukrajini, posebno na jugu i istoku zemlje, još uvek su neprijateljski raspoloženi prema Sjedinjenim Državama, bivšem neprijatelju iz vremena Hladnog rata. Jedno od takvih mesta je i lučki grad Fedosija, gde je u junu, pred početak planiranih vojnih vežbi NATO-a, uplovio jedan američki teretni brod. Mesec dana kasnije novinarka Glasa Amrike Lisa Mekadams posetila je Ferdosiju, u nastojanju da sazna zašto se tamošnji žitelj toliko protive ulasku Ukrajine u NATO. Demonstracije protiv Nato-a širom južne ukrajinske autonomne pokrajine Krim, u maju i junu ove godine, bile su prvi protesti bilo koje vrste u tom uspavanom lučkom gradu, na Crnom moru. U protestima koji su trajali skoro mesec dana učestvovalo je više od dve hiljade demonstranata, koji su palili američke zastave i uzvikivali «Amerikanci idite kući».


Protivnici predsednika Viktora Juščenka bili su podstaknuti poražavajućim trećim mestom njegove partije na martovskim parlamentarnim izborima i nesposobnošću brojnih stranaka u vladi da sastave koaliciju. Predsednik Juščenko, koji je pristupanje NATO-u postavio za prioritet, vršio je pritisak na potencijalne partnere da pristanu na taj cilj.

Jedan od Juščenkovih protivnika je Anatolij Sitkov, prvi sekretar gradskog komiteta komunističke partije u Feodosiji. On kaže da pro-zapadna nastojanja Ukrajine pod vođstvom predsednika Juščenka neće biti lako prihvaćena, pogotovu ne ulazak Ukrajine u NATO.

Sitkov kaže da Krim nije neprijateljski raspoložen prema Zapadu, posebno prema Americi, ali da ne želi da bude domaćin stranim trupama.

Sitkov smatra da danas postoje samo dve ozbiljne svetske sile, Sjedinjene Države i Rusija, pa bi po njegovom mišljenu, održavanje vojnih vežbi NATO-a u Ukrajini bilo rizično jer bi moglo da ugrozi postojeći balans. Sitkov dodaje da je on bio i protiv NATO- ove kampanje bombardovanja bivše Jugoslavije i da ne bi želeo da se i Krim jednoga dana nađe u sličnoj situaciji. Istovremeno, Anatolij Sitkov kaže da nedavni sporazum o nacionalnom jedinstvu, koji su potpisali predsednik Juščenko i zbačeni pa nedavno ponovo izabrani premijer Viktor Janukovič, budi nadu, jer se prema sporazumu odluka o pristupanju Ukrajine NATOu može doneti tek posle nacionalnog referenduma. Sitkov najavljuje učešće njegove partije na referendumu i upozorava Zapad na mogućnost novih protesta na Krimu.

Ratni veteran Viktor Bulejko kaže za Glas Amerike da NATO trupe žele da dođu na Krim u nameri da, kako on smatra, okupiraju Crno more. Posle toga, smatra Bulejko, NATO bi mogao da napadne Rusiju. Vidno uzbiđen Viktor Bulejko kaže da ne vidi nikakve koristi od NATO –a, i dodaje da Krim nije ni Irak, ni Iran niti Izrael. Krim je, kako kaže, Ukrajina koja je uz Rusiju.

Protesti zbog uplovljavanja američkog broda u feodosijsku luku doveli su do otkazivanja najmanje šest planiranih vojnih vežbi. Pošto je dva puta do sada odbacio zakonski predlog za odobravanje dolaska stranih trupa, ukrajinski parlament je ove nedelje odobrio održavanje vojnih vežbi, koje su počele u ponedeljak, u pokrajini Nikolajev. Još najmanje tri medjunarodne anti-terorističke vežbe planirane su za septembar.

Žitelji Feodosije otvoreno kažu da bi Ukrajina, ukoliko ipak odluči da otvori vrata Nato-u, morala da osigura da ne zatvori vrata Rusiji.


XS
SM
MD
LG