Linkovi

Prebl: Predsednik Buš protiv nametanja rešenja za Kosovo


“Koncept suvereniteta se dovodi u pitanje intenziviranim promovisanjem prava na samoopredeljenje” rekao je direktor spoljnopolitičkih studija u vašingtonskom institutu Kejto (CATO) Kristofer Prebl. Govoreći o sadašnjem stavu administracije prema pitanju konačnog statusa Kosova, Prebl je u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike rekao:

Prebl: Proteklih nekoliko meseci, uočio sam da predsednik Buš ne govori u prilog nametnutog rešenja za konačni status Kosovo. Tokom posete Beču u junu, u razgovoru sa stranim studentima u glavnom gradu Austrije, predsednik nije podržao ideju nametnutog rešenja. Krajem prošlog meseca, američki izaslanik za Kosovo Frenk Vizner takodje je odbio da podrži nametanje rešenja. To znači da administracija zauzima distanciraniji stav o pitanju statusa Kosova.

Glas Amerike: Da li se pozicija Vašingtona promenila u vezi sa konceptom suverniteta i stava Srbije o nepovredivosti njenih medjunarodnih granica?

Prebl: Svojevremeno su SAD univerzalno podržavale koncept suverniteta, ali sada sve više odslikavaju stav medjunarodne zajednice i imaju, ako tako mogu da kažem, složenije gledište o tom pitanju. SAD s jedne strane apsolutno zahtevaju poštovanje suvereniteta svoje teritorije, ali očekuju da po potrebi druge zemlje imaju fleksibilniji stav o tome. Koncpet suvereniteta se dovodi u pitanje od kako je intenzivirano promovisanje prava na samopredeljnje. Ukoliko bi se u medjunarodnim odnosima dao potpuni priritet samoopredeljnju došlo bi do automatske dezintegracije brojnih multietničkih zemalja, kao što je to bio slučaj u Jugoslavji, a sada u Iraku, Libanu i drugde.

Glas Amerike: Iz kog razloga adminisracija i posle šest godina još nema jasno formulisan stav o konačnom statusu Kosova?

Prebl: Izgleda da unutar administracije postoji dvostruki pristup tom pitanju. Na jednoj strani imate želju da se što pre reši pitanje konačnog statusa Kosova, pa i po cenu da ono bude nametnuto, a s druje postoji oštro portivljenje nametanja bilo kakve odluke. U tom kontekstu, debata se vodi izmedju onih koji vrednuju i suverenitet s jedne strane i samopredeljenje s druge, kao izraz prava i volje jednog naroda, i onih koji iznad svega uvažavaju volju medjunarodne zajednice.

XS
SM
MD
LG