Linkovi

Mesić pozitivno ocenio sastanak državnih tužilaca Srbije, Hrvatske i BiH


Predsjednik Hrvatske Stipe Mesić pozdravio je saradnju državnih tužilaca Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine u istraživanju zločina počinjenih tokom operacije „Oluja“.

Predsjednik Hrvatske Stipe Mesić koji se trenutno nalazi na odmoru na Hvaru u izjavi za hrvatski državni radio pozitivnim je ocijenio jucerašnji zagrebački sastanak državnih tužilaca Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine na kojem je dogovorena međusobna saradnja u istraživanju zločina počinjenih kod mjesta Dvor na Uni nakon operacije Oluja u avgustu 1995.godine.

Mesić je naglasio kako je hrvatski državni interes utvrđivanje odgovornosti za sve počinjene zločine i samim tim individualizacija krivice za njih. Predsjednik Hrvatske je odbacio tvrdnje jednog dijela hrvatske javnosti da je hrvatski državni vrh premlako reagovao na izjave srpskih lidera o upletenosti hrvatske vojske u ubistva srpskih civila tokom operacije Oluja, napominjući kako je reakcija zvaničnog Zagreba bila primjerena i dovoljno žestoka.

«Možda je želja pojedinaca u Hrvatskoj prekid odnosa sa Beogradom, no hrvatski interes je nastavak saradnje sa Srbijom koja se mora demokratizovati i stabilizovati od čega će korist imati čitav region pa samim tim i Hrvatska» poručio je Mesić.

Inače, komentarišući jučerašnju odluku novinara Feral Tribuna Drage Hedla da odustane od svjedočenja u procesu Branimiru Glavašu zbog stalnih Glavaševih javnih uvreda na njegov račun, Mesić je rekao kako i ovaj slučaj pokazuje da u Hrvatskoj još uvijek do kraja nije profuncionisalo pravosuđe i da još uvijek do kraja ne vladaju zakoni već volja ljudi.

XS
SM
MD
LG