Linkovi

Izraelska ofanziva u Libanu se nastavlja


Još jedan dan sukoba u Libanu. Žestoki okršaji izraelskih trupa i gerile Hezbolaha, na prilazima pretežno hrišćanskom gradu Mardžajunu, prema dolini reke Litani, na jugu Libana.

Očevici navode da su izraelske snage u četvrtak ujutro ušle u grad, udaljen oko 10 kilomatera od izraelsko-libanske granice. U agencijskim izveštajima navodi se da izraelske oklopne jedinice napreduju kroz salvu raketa Hezbolaha, dok su očevici videli dva izraelska tenka u plamenu.

Hezbolah tvrdi da je ubio i ranio jedan broj izraelskih vojnika, ali preciznih podataka i potvrde iz Izraela o tome - još nema.

Izraleski vojni funkcioneri kažu da je cilj ofanzive uništenje lansirnih kapaciteta i raketnog arsenala Hezbolaha u pograničnoj oblasti Al Kiam.

U srcu Bejruta, u izraelskim vazdušnim napadima pogodjeni su jedan istorijski svetionik i radio transmiter severno od grada.

Izraelska avijacija bacala je letke sa upozorenjem stanovnicima tri južna predgradja Bejruta, tražeći od njih da se evakuišu. Hezbolah je i u četvrtak ispalio najmanje 60 projektila na severni Izrael. U tim napadima, u jednom mešovitom arapsko-izraelskom selu, poginule su dve osobe.

Na političkom frontu - izraelski funkcioneri su objavili da će odložiti proširenje ofanzive u Libanu, da bi međunarodnoj diplomatiji omogućili više vremena za organizovanje mirovnih snaga.

Članovi kabineta premijera Ehuda Olmerta saopštili su da je odluka doneta danas, nekoliko sati pošto je izraelska vojska dala zeleno svetlo za slanje trupa, dublje prema severu Libana.

Izraelski zvaničnici senadaju da će uspešna diplomatska kampanja koju predvodi administracija u vašingtonu omogućiti formiranje snažnih medjunarodnih snaga, koje će ograničiti aktivnosti Hezbolaha u južnom Libanu.

Evropska unija je, u međuvremenu najavila, da njen visoki predstavnik za spoljnu i bezbjednostnu politiku Havijer Solana, sjutra putuje u Liban i Izrael, u novu diplomatsku misiju sa ciljem da se sukobi na Bliskom istoku okončaju.

XS
SM
MD
LG