Linkovi

U nedelju u Kanadi počinje 16. međunarodna konferencija o AIDS-u


Hiljade istraživača i aktivista koji se bave problemom ejdsa, okupilo se u Torontu, u Kanadi, gde u nedelju počinje 16. medjunarodna konferencija o AIDS-u. Moto konferencije - Vreme je za rešenje - odražava frustraciju i nadu svih koji se bave tom bolešću.

Prema podacima svetske zdravstvene organizacije, u svetu godišnje umire od ejdsa oko tri miliona ljudi, dok se novih četiri miliona zarazi.U poslednje dve decenije, zahvaljujući lečenju antiviralnim lekovima i novim strategijama prevencije, obrazovanjem i metodama bezbednog seksa, postalo je moguće da se širenje virusa HIV stavi pod kontrolu. Ali leka za tu bolest još nema. Vakcinu još nije moguće razviti jer se virus ejdsa ne ponaša kao drugi patogeni.

Naučnici već godinama nastoje da otkriju zašto organizam nije u stanju da se bori protiv HIVa kao što se bori protiv drugih virusa. Ali mnoge nove činjenice su otkrivene pa će na konferenciji u Torontu biti predstavljeno mnoštvo stručnih radova. Zna se da virus ejdsa razoružava imunološki sistem tako što preuzme kontrolu nad takozvanim Te-ćelijama, značajnim za aktivaciju i regulisanje tog sistema.

Naučnici na Univerzitetu grada Montreala proučavaju ulogu druge ćelije imuniloškog sistema nazvane mikrofag. Erik Koen, iz odeljenja za izučavanje ljudskih retrovirusa, kaže kako on i njegove kolege pokušavaju da otkriju zašto takozvani rezervoar HIV virusa ostaje u organizmu, uprkos agresivnom tretmanu antivirusnim preparatima. Istraživači misle da je to zato što se HIV skriva u mikrofag ćelijama:

”Na konferenciji ću govoriti o našim pokušajima da otkrijemo unutarćelijske staze koje virus koristi da bi stigao ili do plazmatske membrane u nekim vrstama ćelija, ili do drugih unutrašnjih delova ćelija kako bi izbegao reakciju imunološkog sistema.“

Konferencija u Torontu biće medjunarodna platforma za još jedan ozbiljan problem - čestu pojavu oboljevanja od ejdsa i tuberkuloze. Stručnjaci kažu da čak 75 odsto ljudi zaraženih ejdsom, u nekim zemljama, istovremeno boluje od smrtonosnog oblika tuberkuloze. Stiven Luis je specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za ejds u Africi:

”Vlade i medjunarodna zajednica moraju da priznaju da su u toku dve istovremene i medjusobno povezane katastrofe, koje se dešavaju svuda u svetu gde te dve bolesti dolaze u kontakt. Zato moramo da suzbijamo obe istovremeno. Trebaju nam sredstva, bolja dijagnostika i bolji lekovi.“

Niko ne očekuje da će na konferenciji u Torontu doći do preokreta, već do konsolidacije najnovijih istraživanja. Naglasak će biti stavljen na sprečacvanje bolesti i negu i lečenje obolelih. Naučnici kažu da lekovi protiv ejdsa još ne pružaju ozdravljenje, ali da mogu znatno da produže život obolelih.

XS
SM
MD
LG