Linkovi

Kompjuter organizuje posao u restoranima


Kompjuterski sistem nazvan ”hiperaktivni Bob“ odnedavno organizuje posao u nekim američkim lancima restorana brze hrane. Na primer, firma Zaksbi ima 330 restorana u južnim američkim državama, u kojima preko tezge prodaje na brzinu pripremljene specijalitete od piletine.

Kompjuterski organizator posla, hiperaktivni Bob, ne samo da prima porudžbine preko ekrana osetljivih na dodir, već i izdaje naredjenja osoblju restorana. Uz pomoć video kamera Bob registruje i pamti broj vozila na parkingu i broj mušterija koje ulaze ili izlaze iz restorana.

Na osnovu tih i drugih podataka, kao što je broj narudžbi za svako od jela u pojedinim danima i satima, ili količina zaliha u skladištu, Bob šalje zaposlenima poruke kada da dodju na posao, upozorava ih koju hranu i kada da pripreme i obaveštava kada je narudžbina spremna. Na taj način, posluživanje se ubrzava, hrana stiže do kupaca svežija, a količina neiskorišćene hrane je znatno manja.

Tvorac hiperaktivnog Boba, firma Hajperaktiv teknolodžis, kaže da se sistem zasniva na običnom pi-siju, sa dve do četiri kamere i dva do četiri monitora, i da u roku od godinu dana može da donese uštedu od 10 do 35 hiljada dolara.

XS
SM
MD
LG