Linkovi

Britanska policija osujetila teroristički napad na avione koji saobraćaju prema SAD


Britanska policija je saopštila da je osujetila planiranu seriju sinhronizovanih terorističkih napada na avione koji saobraćaju između Velike Britanije i Sjedinjenih Država. Meta su, kako je saopšteno bili putnički avioni kompanija United, American i Continental.

Policija i agenti britanske službe bezbednosti su u četvrtak i tokom prethodne noći, u predgradjima Londona i Birmingema, uhapsile 24 osobe, osumnjičene za planiranje napada.

U Londonu, zemenik policijskog komesara, Pol Stivenson, rekao je da su zaverenici planirali da prokrijumčare ekpsloziv u avion, u ručnom prtljagu, da aktiviraju tokom leta i počine ”masovno ubistvo nezamislivih razmera“.

Zamenik komesara policije Piter Klark, odgovoran za anti-terorističke aktivnosti, rekao je da je najnovija operacija kulminacija duže istrage.

”Pratili smo sastanke, kretanja, putovanja, troškove i aspiracije velike grupe ljudi. To obuhvata blisku saradnju, ne samo medju agencijama i policijskim snagama u Velikoj Britaniji, već i na medjunarodnom planu. Kao što je često slučaj u takvim istragama, planirana zavera ima globalne dimenzije.“

Još nije saopšteno u kojoj je fazi planirani napad bio, ali zamenik policijskog komesara, Pol Stivenson, samo je rekao da su bezbednosne snage smatrale da je trebalo da hitno reaguju:

”Sinoć smo odlučili da preduzmemo hitnu akcija i osujetimo planove. Primarni motiv za našu akciju je kao i uvek, bezbednost ljudi. Mislili smo da je apsolutno suštinski važno da se ta akcija preduzme u tom trenutku.“

U Vašingtonu, američki sekretar za unutrašnju bezbednost, Majkl Čertof, rekao je da su zaverenici najverovatnije bili spremni da deluju.

”Rekao bih da je ova zavera dobro napredovala, da je sve bilo spremno i da su uhapšeni bili u finalnoj fazi planiranja, pred egzekuciju.“

Informacije o hapšenju osumnjičenih terorista i stožije mere bezbednosti paralisali su aviosaobraćaj prema i iz Britanije. Neke aviokompanije su odmah otkazale sve letove ka Britaniji, što je u četvrtak zaustavilo prevoz hiljada putnika.

Nivo pripravnosti podignut je na najviši nivo u Britaniji. U Vašingtonu je Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost proglasio prvi put otkako je ustanovljen sistem kodova u bojama - najviši, "crveni" nivo opasnosti. To se, dodšuše odnosi samo na letove prema Britaniji, dok je unutrašnji i ostali međunarodni aviosaobraćaj stavljen pod vidok, "narandžasti" nivo pripravnosti.

”Ranije smo izdali dali instrukcije aerodromima u Britaniji i aviokompanijama da počnu da primenjuju nove bezbednosne mere. Ozbiljnost ove pretnje navela nas je da tražimo momentalnu primenu mera.“

Putnici na prepunom londonskom aerodromu Hitrou bili su iznenadjeni.

”Rekli su nam da moramo popakovati sve svoje stvari u kofere i da ne smemo nositi u avion ništa sem dokumenata. Stali smo u red ravan noćnoj mori i evo nas ovde.“

Zvaničnici kažu saopštili da će nove bezbednosne mere ostati na snazi sve dok to situacija bude zahtevala.

Buš: Rat protiv islamskog fašizma

Predsednik Buš je tokom posete državi Viskonsin prokomentarisao raskrinkanu zaveru u Britaniji.

"Hapšenja o kojima naši sugradjani sada čuju grubi su podsetnik na to da je naša zemlja u ratu protiv islamskih fašista koji ne prezaju ni od čega kako bi uništili one koji vole slobodu i naneli štetu našoj zemlji".

Sekretar za nacionalnu bezbednost, Majkl Čertof, izjavio je da se može sumnjati i na Al Kaidu.

"Bilo je to složeno planiranje na medjunarodnom nivou u kojem je učestvovao veliki broj ljudi. Mada operacija na izvestan način ukazuje na Al Kajdu još uvek ne možemo da donesemo taj zaključak pošto je istraga u toku".

I direktor američkog FBI-a, Rober Maler, veruje da iza zavere stoji Al Kajda.

Vest o osujećenoj terorističkoj zaveri pada u vreme dok se Amerika priprema da kroz nepun meseca dana obeleži 5. godišnjicu terorističkih napada u kojima su avioni korišćeni kao oružje masovnog uništenja. Stručnjaci za terorizam kažu da današnji dogadjaji u Britaniji ukazuju da je avionski saobraćaj još uvek omiljena meta terorista. S tim se slaže i Nil Livingston, autor devet knjiga o terorizmu:

"Da im je danas pošlo za rukom da izazovu eksploziju deset aviona u letu - time bi ustvari blokirali civilni vazdušni saobraćaj u celom svetu sa pogubnim posledicama po ekonomiju mnogih zemalja i po svetsku trgovinu. Ovde se radilo o planiranju napada ogromnih razmera".

Stručnjaci ukazuju da je potrebno održati budnost na najvišem mogućem nivou i intenzivirati obaveštajne napore u krugovima za koje se veruje da su povezani sa terorizmom. U medjuvremenu, američki i britanski zvaničnici kažu da oštre mere bezbednosti ostaju na snazi na nedoredjeno vreme.

XS
SM
MD
LG