Linkovi

Hibridno osvetljavanje radnih prostorija


Mnogi ljudi koji rade u zatvorenim prostorijama žale se na osvetljenje, pogotovu ono neonsko, i priželjkuju prijatnije, po mogućstvu dnevno svetlo.

Američka kompanija Sanlajt direkt patentirala je zanimljiv način sprovodjenja dnevnog, odnosno sunčevog svetla, u zatvorene prostore.

Ovo, takozvano hibridno solarno osvetljenje, zasniva se na sposobnosti savitljivih staklenih vlakana da sprovode svetlo. Ista ta sposobnost koristi se u optičkim kablovima za najbrže telefonske i kompjuterske veze.

Na krovu, ili nekom drugom pogodnom mestu zgrade koju treba osvetliti Sanlajt direkt postavlja malo parabolično ogledalo za prikupljanje sunčevog svetla, povezano sa uredjajem koji ga uvek okreće prema suncu.

Prikupljeno svetlo sprovodi se optičkim kablom do rasvetnih tela, u kojima se kombinuje sa električnim svetlom. Senzor u prostoriji neprestano meri svetlo i smanjuje ono veštačko ako je sunce zaista jako, odnosno pojačava kada jačina sunčevog svetla počne da opada.

Kupci mogu da biraju da li hoće da se prirodno svetlo meša sa neonskim ili sa halogenim svetlom. Jedan kolektor svetla na krovu dovoljan je za snabdevanje 8 neonskih ili čak 40 usmerenih halogenoh svetiljki.

Ne treba zaboraviti i na značajnu uštedu u energiji i produženom veku trajanja veštačkih sijalica. Pored ovoga, firma Sanlajt direkt nudi sličan solarni uredjaj za osvetljavanje staklenih bašti, koje na taj način ne moraju da imaju bilo kakve prozore!

XS
SM
MD
LG