Linkovi

Libermanov poraz sugeriše da bi pitanje Iraka moglo da dominira na kongresnim izborima


Pre svega šest godina senator Džo Liberman je na predsedničkim izborima bio kandidat za potpredsednika SAD. Tokom tri senatska mandata stekao je reputaciju jednog od vodećih demokrata umerenih stavova i zagovornika energične odbrane i agresivnog pristupa ratu protiv terorizma. Medjutim, Liberman je isto tako razgnevio svoje stranačke kolege zbog snažne podrške ratu u Iraku i naizlged bliskih odnosa sa predsednikom Bušom. Evo šta o tome kaže Leri Sabato, profesor političkih nauka na Univerzitetu države Virdžinije.

"To je jako loše. Retkost je da senator izgubi na izborima od svog stranačkog kolege i krajnje je neverovatno da demokrata, koji se vinuo do potpredsedničke kandidature, bude jednostavno - smenjen", kaže Sabato.

Libermana je porazio novajlija na političkoj sceni, Ned Lamont, koji se zalaže za utvrdjivanje roka za povlačenje američkih snaga iz Iraka, čemu se Liberman protivi. Lamont je optužio senatora da je Bušov sledbenik i pozvao demokrate države Konetikat da pošalju anti-ratni poruku time što će Libermanu uskratiti podršku.

"Držati se sadašnjeg kursa nije pobednička strategija u Iraku, niti je pobednička strategija za Ameriku", smatra Lamont.

Neki ugledni članovi Demokratske stranke, medju njima i vodja demokrata u Senatu Heri Rid, nadaju se Lamontovoj pobedi na novembarskim izborima, dok sam Liberman najavljuje da će se takmičiti kao nezaivsni kandidat - kako protiv Lamonta tako i relativno nepoznatog republikanskog kandidata. Kako je Liberman rekao TV mreži NBC, svoj stav o ratu u Iraku neće menjati.

"Mislim da bi bilo katastrofalno za nas, naše vojnike, Irak i čitav Bliski istoku da uradimo ono što moj rival želi - a to je da u odredjenom roku povučemo naše trupe", kazao je senator.

Neki analitičari - uključujući Tomasa Mana iz Brukinsovog instituta - smatraju da je Libermanov poraz na primarnim izborima jasna indikacija da će rat u Iraku biti glavno pitanje na novembarskim izborima.

"Vidimo da je zemlja vrlo zabrinuta zbog razvoja dogadjaja u Iraku, zbog toga što su naši vojnici zatečeni u gradjanskom ratu. Javnost nije sigurna šta valja činiti osim što želi da se sve to završi i to u doglednoj budućnosti", kaže Man.

Republikanci takodje imaju razloga za zabrinutost posle Liberanovog poraza, jer bi nezadovoljstvo javnosti zbog iračkog rata moglo da pomogne demokratama da na kongresnim izborima dobiju dodatnih 15 mesta u Predstavničkom domu i šest u Senatu - koliko im je potrebno da bi, posle dvanaest godina republikanska dominacije - povratili kontrolu u oba doma Kongresa.

Drugi pak smatraju da je Libermanov poraz samo još jedan dokaz rascepa unutar Demokratske stranke izmedju liberala, koji žele brzo povlačenje iz Iraka, i umerenih demokrata, koji strahuju da bi prevremeni odlazak iz Iraka doveo do još većeg haosa u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG